La Wikimedia Hackathon 2017 a Viena va assenyalar les pròximes innovacions en el món viquimedista

Des del proppassat 19 fins al 21 de maig va celebrar-se la Wikimedia Hackathon 2017, que enguany va tenir lloc a un hotel del districte de Simmering de Viena, a Àustria.

L’esdeveniment va aplegar més de 250 persones d’arreu del món per tal de treballar conjuntament en les diferents tecnologies que fan possible l’existència de la Viquipèdia i dels seus projectes germans.

Aquesta marató de hackers, a diferència d’ocasions anteriors, va ser precedida per diferents esdeveniments entrellaçats, tant a Viena com a altres ciutats. Això va permetre avançar en alguns aspectes que es van reprendre a la capital austríaca. Un exemple va ser la pre-hackató de Praga on, per exemple, els participants van dedicar la major part del seu temps a millorar l’aplicació Android de Commons, el repositori multimèdia de la Viquipèdia.

En la mateixa tònica, el vespre abans de l’esdeveniment es va organitzar una trobada sobre dades obertes al hacklab Metalab, situat al centre de la ciutat, que va permetre al públic local encuriosit fer un tast d’allò que començaria a passar en les properes hores.

Wikimedia Hackathon 2017 (33983793554)

El primer dia, divendres, va ser la jornada que va acollir més conferències. Cal destacar sobretot el conjunt de xerrades dedicat a MediaWiki, el programari darrere de la Viquipèdia, que va atreure l’atenció de desenvolupadors que utilitzen la plataforma a empreses i també a institucions com la mateixa Agència Espacial Europea. Paral·lelament, altres grups van treballar en millorar l’ajuda de Wikidata, el punt central de dades dels projectes Wikimedia o en debatre sobre l’ús de wikis en l’àmbit de les ciències socials i les humanitats. A més a més, els participants més novells van poder acollir-se a sessions de formació i sobretot apuntar-se a un nou programa de mentoratge, que va permetre’ls rebre l’assessorament de membres experimentats que s’havien avingut a ajudar personalment els nouvinguts.

Dissabte i diumenge va tenir lloc la hackató pròpiament. La major part de les persones van posar-se a treballar en els reptes que s’havien proposat amb anterioritat. Tot i així, també van continuar havent-hi discussions sobre temes tan diversos com el món GLAM, la millora de la documentació o com augmentar la diversitat en la participació. Tot això, com no, sempre des d’una perspectiva d’aplicació tècnica.

La sessió de tancament va servir per presentar fins a 46 projectes, majoritàriament encara en l’estadi de prototip, que s’havien desenvolupat durant la hackató. A tall d’exemple: un editor visual col·laboratiu (que permetria editar una mateixa pàgina wiki diferents persones alhora), un bot per a traduir des d’aplicacions de xarxes socials com el Telegram, o un visualitzador d’objectes 3D a partir de fitxers carregats a Commons (vídeo).

L’esdeveniment va cloure amb els agraïments de rigor i amb l’anunci que la propera edició del 2018 tindria lloc a Barcelona, concretament al Campus de Bellaterra, sota l’organització d’Amical Wikimedia i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb aquesta fita a l’horitzó, durant les properes setmanes la comunitat catalana i de més enllà anirà planificant la hackató de l’any que ve. Es treballarà amb la perspectiva que pugui tenir la major incidència possible en el moviment però també entre tots aquells possibles interessats del gran públic —no només de perfils tecnològics— que potser encara no han pogut intimar prou amb el món viquimedista.

Wikimedia Hackathon Vienna 2017-05-20 GROUP PHOTO 03

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *