Sóc en Vàngelis Villar, biòleg de formació i professionalment dedicat a la realització i coordinació de projectes de dinamització del patrimoni. Fa uns mesos vaig passar a formar part d’Amical Wikimedia interessat en les utilitats que la Viquipèdia podia oferir a projectes de temàtica científica. Des que em vaig associar, se’m va suggerir que m’encarregués de projectes de dinamització de temes relacionats amb la micologia. El primer pas d’aquest gran projecte va ser la vinculació de la Viquipèdia amb l’exposició de bolets que anualment organitza la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, entitat amb la qual col·laboro des de fa uns tres anys.
La Mostra de Bolets del Maresme, organitzada des de la Secció de Ciències del Museu de Mataró, presenta una mostra de bolets que els mateixos voluntaris de l’entitat han recollit durant un matí per espais propers a la ciutat. Aquests bolets són classificats per especialistes, com el reconegut micòleg Enric Gràcia, i disposats segons grups taxonòmics a la sala d’exposicions temporals del Museu de Mataró. Tot i tenir una durada molt limitada, una setmana i escaig, és una de les exposicions més visitades i esperades del cicle expositiu de la ciutat.
Enguany es celebra la 29a edició de l’exposició i aquest cop compta amb la implementació d’un conjunt de codis QR que remeten als articles de la Viquipèdia que es corresponen amb l’espècie micològica a la qual s’associen. No totes les espècies micològiques compten amb un codi, ja que per a la implementació de la proposta es va fer una selecció de les espècies més habituals en anteriors edicions de l’exposició, obtenint com a resultat un llistat d’unes 20 espècies. Se’n va realitzar el codi mitjançant l’eina QRpedia i, el dia de la inauguració, es van anar situant les impressions al costat del cartell descriptiu de l’espècie.
Com a representant de la proposta, m’agradaria que el següent pas fos l’anàlisi de la proposta així com la seva repercussió per a la posterior implementació definitiva en les cartel·les de l’exposició. Paral·lelament es podria anar augmentant la quantitat d’espècies vinculades amb un codi QR fins la pràctica totalitat d’espècies presents al Maresme. De la mateixa manera, es pretén vincular el projecte amb especialistes en micologia per a la millora dels articles, l’adequació i ampliació dels seus continguts i la seva referència amb texts científics.
La 29a Mostra de Bolets del Maresme es pot visitar fins el dia 17 de novembre al Museu de Mataró, al carreró número 17-19.