Per Cataleirxs
Ja fa uns anys que sentim a parlar de la intel·ligència artificial (IA) i la relació que ha de tenir amb els projectes de la Wikimedia Foundation. Com a usuari, crec que l’IA ens ajudarà a automatitzar tasques de manteniment i facilitarà l’edició d’articles, permetent-nos crear i ampliar entrades de qualitat amb més rapidesa. També tindrem l’oportunitat de generar imatges o crear gràfics per a il·lustrar els nostres articles. Tanmateix, això planteja un repte per als patrullaires, que podran trobar-se amb centenars o milers d’articles creats en pocs minuts per robots amb conflicte d’interessos, traduccions poc precises i referències potser inventades.
Considero que hem de permetre l’ús de la IA però amb la condició que sigui obligatòria una validació humana abans de publicar els articles. Fa gairebé un parell d’anys vaig utilitzar ChatGPT per millorar un parell d’articles sobre dos expresidents, un asiàtic i un americà. Eren articles en català amb poques frases, però que disposaven de fitxes a Wikidata (WD) amb molta informació i referències. Vaig copiar les dades de WD, les vaig enganxar a GPT i vaig demanar que les transformés en prosa. Tot i que la redacció inicial no era gaire polida, després d’algunes millores vaig aconseguir uns articles curts però acceptables.
Des de llavors, les aplicacions d’IA han millorat considerablement. Recentment, vaig voler provar de crear un article sense proporcionar cap informació a GPT, només els prompts. Vaig triar l’article aranzel, que apareix en la llista dels 10.000 articles essencials, que aleshores tan sols contenia el text que ara n’és la introducció (només he retocat un pèl el text i substituït un parell de referències).
A la pàgina de discussió trobareu els 8 prompts que vaig introduir al GPT, per si sentiu curiositat. Els 4 primers els vaig fer servir per crear les seccions “Història dels aranzels” i “Arguments a favor i en contra”, mentre que els altres 4 van servir per a la secció “Aranzels als Països Catalans”. Em va semblar curiós que el redactat de la primera meitat de respostes va ser molt més clara que la segona, on el text divagava i inclús repetia alguns conceptes. Potser les fonts que va consultar la màquina eren limitades i va haver d’improvisar? També vaig haver de fer una mica de purga per eliminar l’excés d’americocentrisme. D’altra banda, no em vaig atrevir a aprofundir més en conceptes de teoria econòmica , ja que penso que el text que n’hauria sorgit requeriria la revisió d’algú amb coneixements avançats en aquest tema.
Quan vaig tenir el text complet, vaig incorporar enllaços interns, imatges i una norantena de referències que validaven el text final. En la meva opinió, el resultat és satisfactori i pot servir com a mostra de les avantatges que podem trobar en una IA tutelada. M’agradaria saber les vostres opinions sobre aquest experiment, què us sembla com ha quedat l’article, si ja havíeu fet alguna prova i de quin abast, o com veieu el futur de Wikimedia en el món de la IA.