La Viquipèdia en català o valencià celebra aquest diumenge, 16 de març, el 24è aniversari de la seva creació. L’efemèride arriba en un moment que podem qualificar com de consolidació de l’enciclopèdia en línia col·laborativa com un projecte d’èxit col·lectiu (va arribar als 750.000 articles l’abril de l’any passat), però que al mateix temps s’enfronta a reptes com ara reflectir millor la diversitat, guanyar credibilitat o encaixar les noves dinàmiques relacionades amb la intel·ligència artificial.
La versió en català de la Viquipèdia va ser la tercera a crear-se, només unes hores després que en nasqués l’alemanya, el 16 de març de 2001. L’endemà, 17 de març, es va convertir en la segona Viquipèdia a tenir contingut, gràcies a la creació del primer article, “àbac”. Actualment hi ha més de 350 versions idiomàtiques de la Viquipèdia. Tant des del punt de vista de la quantitat com de la qualitat, la catalana se situa força per sobre del que li correspondria en base al número de parlants. Així, és la vintena del món pel que fa al número d’articles i actualment se situa com la quarta del món en la classificació dels 10.000 articles considerats imprescindibles en tota viquipèdia. A més, és l’únic web en llengua catalana que se situa entre les deu més cercades a l’Estat espanyol. Tot això és possible gràcies a una comunitat d’editors i editores molt implicada, amb uns 1.200 editors actius (és a dir, que almenys hagin fet una edició els darrers tres mesos).
L’aniversari de la Viquipèdia en català s’escau justament en el Mes de les Dones, entorn el 8 de març, amb diverses activitats i projectes destinats a reduir el biaix de gènere (tant pel que fa als continguts com respecte la participació en l’edició) a la Viquipèdia. L’any passat precisament a partir del 8M es va aconseguir arribar a les 40.000 biografies de dones. Aquest any el plantejament del Viquiprojecte “Les dones fan coses” és augmentar la presència i qualitat d’articles referits als fets, institucions, obres d’art o fites fruit del treball i l’enginy de les dones. A més, també hi ha previstes altres activitats locals o bé amb temàtiques més específiques com les bruixes o la salut femenina.

Un altre dels reptes de la comunitat d’editors i editores és aconseguir una Viquipèdia cada cop més fiable i contrastada, amb l’èmfasi posat en la qualitat dels continguts. En aquest sentit, a banda de projectes puntuals, val la pena destacar aquells que funcionen al llarg de tot l’any i als que la comunitat hi destina importants esforços, com ara El diumenge de les referències (cada diumenge es proposa un àmbit sobre el què incorporar referències als articles existents), Articles absents (que posa èmfasi en articles existents en moltes altres viquipèdies però no en la catalana) o l’esmentat Els 10.000.
Quin és el paper i el futur de la Viquipèdia en el context actual de multiplicitat de les fonts d’informació poc fiables i d’intel·ligència artificial? La paradoxa (només aparent) és que cada cop hi ha més analistes convençuts que la Viquipèdia s’està convertint en una de les fonts d’informacio i dades més fiables a internet. Això és gràcies a la seva mateixa naturalesa col·laborativa, amb una comunitat activa i militant vetllant per la qualitat i la neutralitat del projecte i que reacciona ràpidament davant errors o continguts excessivament esbiaixats.