Amical Wikimedia, finalment reconeguda a nivell internacional

L’associació sense ànim de lucre Amical Wikimedia (que té per objectiu sortir del ciberespai, trepitjar el carrer i promoure la Viquipèdia i els projectes germans als territoris de parla catalana) per fi ha rebut el reconeixement internacional per part de la Fundació Wikimedia, que demanava reiteradament des del mes d’agost del 2008.

L’associació Amical Wikimedia és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu principal promoure els projectes de la Fundació Wikimedia en l’àmbit cultural català a dins i fora de la xarxa, per tal de captar nous col·laboradors que ajudin a fer créixer aquests projectes i millorar-ne la qualitat, així com donar a conèixer el seu funcionament entre la societat. Entre les activitats desenvolupades darrerament es poden destacar els diversos actes celebrats per commemorar el desè aniversari de la Viquipèdia o les activitats amb institucions culturals del territori català.

Context
Representació catalana a la trobada internacional de viquipedistes de 2010 a Polònia, amb Jimmy Wales, fundador de la Viquipèdia

Representació catalana a la trobada internacional de viquipedistes de 2010 a Polònia, amb Jimmy Wales, fundador de la Viquipèdia

La infraestructura necessària per fer funcionar la Viquipèdia i els seus projectes germans és proporcionada per la Fundació Wikimedia (Wikimedia Foundation), i es troba als EUA. Però el treball col·laboratiu que els fa possibles és portat a terme per milers de persones d’arreu del món que es coordinen en comunitats segons el projecte al qual participen. Per iniciativa dels participants han sorgit diverses organitzacions locals arreu del món per donar suport a aquest moviment.

Amical Wikimedia va iniciar la sol·licitud d’esdevenir un capítol oficial de la Fundació el mes d’agost del 2008, i el procés s’ha allargat fins aquest 2013.

Inicialment els motius d’aquest endarreriment varen ser que l’àmbit territorial de l’associació no coincideix amb un únic estat i que s’encavalca amb el territori d’actuació de les associacions francesa i italiana, i també amb la incipient associació espanyola, gestada poc després i finalment reconeguda a l’inici del 2011. Tanmateix, gràcies a una intensa campanya dels viquimedistes catalans que va rebre suport de viquipedistes de tot el món i en moltes llengües, el març de l’any passat es va aconseguir que la Fundacio Wikimedia obrís la porta al reconeixement de nous models d’afiliació basats en altres criteris com, en el nostre cas, la llengua i la cultura catalanes. Es va seguir el model dels dominis .cat.

Després de 5 anys de la primera petició i esperant el reconeixement, els membres d’Amical Viquipèdia van publicar aquest gener una carta dirigida a l’Affiliations Committee de la Fundació Wikimedia on es mostraven «fatigats, decebuts, agreujats i en alguns casos indignats, i en general, menystinguts i menyspreats».

Finalment a començament de maig va tenir lloc la reunió anual de seccions wikimedia, on hi van assistir membres d’Amical i van trobar-se amb representants de la Fundació Wikimedia, en la qual es van posar les bases de l’actual reconeixement internacional.

Una viquipedista editant l'article sobre l'artista contemporani Modest Cuixart durant una viquimarató

Una viquipedista editant l’article sobre l’artista contemporani Modest Cuixart durant una viquimarató

Aquesta situació de no reconeixement perjudicava Amical en el sentit de no poder-se beneficiar de les facilitats que tenen les organitzacions reconegudes per promoure els projectes. Com ara, per exemple, no poder compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països o finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els lectors mateixos.

Tot i aquesta mancança, Amical Wikimedia és una associació viva i activa que, a través de projectes i activitats de col·laboració, procura crear sinergies amb altres entitats i col·lectius per tal d’enriquir el moviment Wikimedia. Són moltes les entitats i col·lectius que estan contribuint a la Viquipèdia a través d’aquests projectes i activitats de col·laboració. Alguns exemples són Viquimodernisme (estudiants de la UB editen articles sobre modernisme), Wiki Loves Monuments (concurs fotogràfic de monuments), wikiArS (pràctiques amb escoles d’art i disseny), i projectes amb institucions com les Biblioteques Públiques de Catalunya, el MNAC, el Museu d’Història de Catalunya, la Fundació Joan Miró, la Biblioteca de Catalunya, el MACBA, arxius i escoles i universitats, entre molts altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *