Viquitexts celebra els deu anys amb un concurs de transcripció

Wikisource-logo-ca-10anys.svgEl 24 de novembre ha fet 10 anys del naixement de Viquitexts, la biblioteca lliure (llavors anomenada Projecte Sourceberg). Per celebrar la seva creació, aquesta setmana tots els amants dels llibres estan convidats a participar en uns concursos de transcripció i revisió de pàgines de Viquitexts. Hi ha tres concursos de revisió en línia independents: el concurs en italià, el concurs en català i el concurs en anglès, tots ells liderats per voluntaris i membres del recentment fundat Wikisource Community User Group. Els premis són patrocinats per Wikimedia Itàlia, Amical Wikimedia i Wikimedia Regne Unit, respectivament.

Viquitexts nasqué com un projecte en el qual es podien allotjar les fonts de la Viquipèdia amb l’objectiu de garantir una verificabilitat total i que, a mes, posseïa un procés de revisió obert. Durant aquests anys, Viquitets ha anat evolucionant cap a una biblioteca digital molt més inclusiva on es dóna a les obres de llicència lliure o de domini públic una segona vida, digital i accessible.

La versió en català va arribar el març de 2012 a les 10.000 pàgines amb la darrera pàgina de Contes de Hans Christian Andersen, gràcies al treball desinteressat d’una desena d’usuaris. Entre els 350 llibres, n’hi ha que a la xarxa no es troben enlloc més: Terra baixa, Diàlegs I de Plató, les tragèdies de Shakespeare, Romeu i Julieta i Hàmlet o Les Tragedies de Séneca, en són alguns exemples. Amb el concurs d’aquesta setmana es pretén transcriure Mar i cel (1903) d’Àngel Guimerà, Obres completes d’en Joan Maragall – Poesies II (1918), Obres completes de Narcís Oller – La bogeria, Volum VI (1928) i L’auca del senyor Esteve (1912) de Santiago Rusiñol.

Amb l’augment de l’ús de lectors electrònics i de publicacions Open Access, el rol de Viquitexts com a proveïdor de contingut educatiu és primordial. Els estudiants poden accedir a materials clàssics, els investigadors es poden assegurar que el que veus a la pantalla és el que estava imprès en paper o publicat per una font reputada, i els lectors en general poden gaudir de les millors transcripcions verificables. I tot això, gratuït.

Els 1,4 milions de pàgines revisades en 63 idiomes testifiquen la dedicació dels usuaris de Viquitexts durant tots aquests anys. La comunitat està treballant incansablement per fer el projecte més visible i interconnectat. Esperem que puguis parlar a les teves amistats dels concursos i del tresor de coneixement que hem estat salvaguardant durant els darrers deu anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *