El Museu Víctor Balaguer continua avançant a la Viquipèdia

El Museu Víctor Balaguer rep en els últims mesos més de 350.000 visualitzacions a la xarxa a través de la Viquipèdia

Defensa del parc d'artilleria de Monteleón de Joaquín Sorolla

“Defensa del parc d’artilleria de Monteleón” de Joaquín Sorolla

Ja fa un temps que la Biblioteca Museu Víctor Balaguer col·labora amb l’Amical Wikimedia per a fer les seves col·leccions més accessibles a tothom, aprofitant els recursos que ofereix la Viquipèdia. Aquesta tasca s’ha intensificat els últims mesos gràcies a l’esforç de tres viquipedistes residents, que treballen per incorporar gradualment les col·leccions artístiques i etnogràfiques que pertanyen als fons de la institució a la xarxa. La feina ja ha començat a donar els seus fruits i de moment, pràcticament totes les obres pictòriques exposades a la col·lecció permanent del museu són ja accessibles des de qualsevol indret.

És interessant remarcar la repercussió d’aquesta tasca que ja s’aprecia a la xarxa. En l’últim trimestre hi han hagut de mitja  més de 175.000 visualitzacions mensuals d’imatges de peces de la col·lecció, i d’aquestes la més sol·licitada ha estat Defensa del parc d’artilleria de Monteleón de Joaquín Sorolla, que al mes de desembre va tenir un total de 78.000 visualitzacions. A més de les consultes, els propis viquipedistes han usat imatges del museu en uns 480 articles diferents i en diversos idiomes.

Viquiprojecte Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Col·leccions en línia: un lema i un objectiu

El passat novembre la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va engegar un viquiprojecte amb l’objectiu general de donar obertura l’extens i complex contingut d’aquesta antiga institució així com fer accessible les seves valuoses col·leccions a través de la Viquipèdia. Per poder materialitzar aquesta implementació de dades el Museu compta amb tres viquipedistes residents: Elisenda Almirall, graduada en Humanitats (UAB) i Màster en Estudis Comparatius d’Art, Literatura i Pensament (UPF), Montse Medina, graduada en Història (URV), actualment cursant el Màster en Gestió del Patrimoni Cultural (UB) i Marina Padilla, que cursa el quart del Grau de Història de l’art (UB).

“Aquest tipus de projectes ens enriqueixen a tots: als viquipedistes, que construïm la informació i als lectors que reben aquesta, i en aquest cas als museus, que poden oferir tota la seva riquesa fent només un clic”, diu Montse Medina. Com a col·leccions públiques del país consideren que han d’estar a l’abast de tothom. Una eina com la Viquipèdia, gran enciclopèdia digital, els permet fer-ho en un entorn en expansió constant. Des del món local s’obre finestres a la xarxa global.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *