Un curs ple de Viquipedistes residents

El curs 2013-2014 ha estat un període on Amical Wikimedia ha tingut 9 viquipedistes residents al Museu de la Música de Barcelona, el Museu Víctor Balaguer, la Fundació Joan Miró, el Museu d’Art Jaume Morera, el Museu d’Història de Catalunya, el Servei de Biblioteques de la Generalitat i la Universitat Oberta de Catalunya.

Per què apostem tan decididament pel model de WiR (viquipedista resident)? Perquè és una figura que ens permet executar les línies del nostre pla estratègic atenent a quatre principis que considerem bàsics:

1) Canvi de xip intern: El viquipedista forma part del dia a dia de la institució. Això li permet conèixer les persones i dinàmiques internes i aconsellar la millor estratègia wiki. No es tracta que l’entitat faci un encàrrec a algú extern, sense implicar-s’hi, sinó que respon al model de col·laboració en què creu Amical, on tots guanyen i tots treballen junts. Moltes vegades el sol fet d’acceptar el rol d’un viquipedista resident en una institució força a que aquesta es replantegi sistemes de treball.

2) Mig termini: Una residència és un model de continuïtat. Més enllà dels actes o esdeveniments puntuals, que duren només el temps de preparar-lo i que poden ser flors d’estiu, pensem que les col·laboracions més fructíferes són aquelles que s’estenen en el temps. Només així és possible canviar mentalitats, introduir els principis de la Viquipèdia al món real. Es treballa cap endins i no solament cap a la foto mediàtica d’un acte que s’exhaureix en ell mateix un cop finalitzat.

3) Serendipitat: Permet fer més projectes. Fruit dels anteriors dos punts, les residències permeten fer més i millors projectes perquè en conèixer a fons com funciona una institució i la gent que la integra, és possible plantejar reptes i idees que no haguessin sorgit d’una altra forma, projectes imprevistos, seguint els pilars de “no hi ha regles” o “sigueu valents” que apliquem a l’edició. Una part important dels resultats d’aquestes col·laboracions sovint prové de les “projectes inesperats”, on a partir d’una reunió d’un tècnic i un viquipedista sorgeix un projecte factible

4) Pont real entre comunitats: Les institucions culturals i educatives tenen sistemes de treball, gestió i avaluació de projectes molt diferents del món wiki. Un Viquipedista resident fa de pont entre la comunitat wiki i la institució, convertint les bones intencions en projectes, assumint-ne la coordinació dels mateixos. La intenció NO és que el viquipedista es posi a editar de 9 a 5, sinó que faciliti el flux de coneixement i de continguts entre la institució i la comunitat wiki.

Conclusió

Per això pensem seguir apostant pels WiR per al curs vinent, en el convenciment que les entitats que aporten recursos i temps per treballar colze a colze amb els usuaris són les que acaben recollint els fruits. Volem agrair des d’aquí la impressionant feina feta per les institucions que han cregut en el nostre model i per l’esforç i l’entusiasme dels residents d’aquest curs. Estigueu atents a les futures entrades d’aquest mateix blog sobre els nous viquipedistes residents d’Amical Wikimedia!.

Entrada escrita per [[Usuària:Barcelona]]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *