Posició sobre els drets d’autor a la Unió Europea

Amical Wikimedia, amb l’aprovació de la seva comunitat de membres i la ratificació de la junta, signa el document de posició del Free Knowledge Advocacy Group EU sobre els drets d’autor a la Unió Europea. Amical Wikimedia dóna suport al Free Knowledge Advocacy Group EU i va sumar-se a la seva declaració d’intencions

El Free Knowledge Advocacy Group EU,[1] celebra el reconeixement de la Comissió Europea de la necessitat d’abordar el marc de drets d’autor a Europa i d’assumir la tasca laboriosa de modernitzar-los.

No obstant això, no se’ns pot escapar el fet que existeix una necessitat d’harmonització per permetre que projectes europeus, ja siguin comercials o sense ànim de lucre, prosperin en un entorn jurídic segur i competitiu a nivell mundial. Només assegurant regles que siguin ràpidament entenedores per als ciutadans i les start-ups, Europa podrà esdevenir un planter per a la creativitat i la casa de nous projectes emocionants.

Exemples

Un exemple cridaner de la necessitat d’harmonització és que publicar imatges d’edificis ubicats de forma permanent en espais públics és il·legal en molts països de la UE, ja que l’arquitectura i l’art públic estan coberts per drets d’autor. Això vol dir que no existeix la llibertat d’usar i reutilitzar les imatges fetes a l’espai públic. Aquests exemples inclouen l’Atomium de Brussel·les i el Centre Pompidou de París. [2] [3]

Un altre exemple és que les lleis i reglaments actuals europeus fan que l’ús i la reutilització de les obres finançades amb fons públics siguin complicats, una càrrega legal o fins i tot il·legals. Això condueix a l’absurda situació que pràcticament tota imatge generalitzada única de la Terra i l’espai és de la NASA, tot i l’increïble programa espacial europeu. En contrast amb altres grans economies, on gaudeixen d’aquest tipus de llibertats [4] i aquest contingut és indispensable per a la indústria i la societat, dins de la UE no està clar habitualment el que està permès i el que no, cosa que porta a un bloqueig del coneixement i la informació.

Per tant, recomanem que:

  • La Comissió hauria d’aclarir el marc europeu de drets d’autor mitjançant l’harmonització de la legislació i la creació d’un únic Títol de Drets d’autor de la Unió Europea.
  • La Comissió hauria d’assegurar que tothom tingui la llibertat d’usar lliurement i compartir les imatges preses a l’espai públic mitjançant la introducció de la Llibertat de Panorama universalment (actualment opcional virtut de la Directiva 2001/29/EC, article 5, punt 3.h)
  • La Comissió hauria de garantir que totes les obres creades pels funcionaris de l’administració de la UE i les institucions estiguin obertes per a l’ús i reutilització per tot el món. Tals treballs, per tant, no han d’estar subjectes a la protecció de drets d’autor.
  • La Comissió hauria de requilibrar l’actual desajust cultural i econòmic perjudicial entre propietat comuna pública i privada i tancar la “bretxa de segle XX”[6], escurçant els terminis dels drets d’autor al mínim possible en virtut dels tractats i convenis internacionals vigents.

Documents relacionats

Referències

[1] Free Knowledge Advocacy Group EU
[2] Freedom of Panorama situation in Europe
[3] The Atomium issue exemplified
[4] Copyright and Other Rights Pertaining to U.S. Government Works
[5] Value of the public domain, p.12ff
[6] How Copyright Keeps Works Disappeared

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *