Amical Wikimedia participa en la trobada internacional d’eduwiki a Edimburg

Una de les xerrades de The Wikipedia Education Collaborative

Una de les xerrades de The Wikipedia Education Collaborative

Amical Wikimedia és una de les dotze organitzacions viquipedistes convidades a Edimburg a la trobada del programa Education Collaborative de la Fundació Wikimedia per explicar l’experiència catalana amb les col·laboracions entre la Viquipèdia i el món educatiu. Aquest nou curs Amical Wikimedia estrena 14 nous viquiprojectes amb universitats dels territoris de parla catalana i reedita experiències reeixides, com Viquiclàssics.

Mariona Aragay, membre d’Amical Wikimedia i coordinadora de Viquiclàssics, ha participat aquest cap de setmana en aquesta trobada internacional per posar en comú i compartir les millors experiències d’arreu del món de col·laboració entre la Viquipèdia i escoles i universitats. En ella, també participaran representants de les organitzacions viquipedistes dels EUA i Canadà, Regne Unit, Mèxic, Armènia, Uruguai, Egipte, Israel, la República Txeca, Nepal, Sèrbia i Ucraïna. Aragay ha agraït els organitzadors de la trobada i ha assegurat que ha conegut molta gent interessant i diferents experiències wiki, que es podran estudiar i aplicar als Països Catalans.

Amical Wikimedia, organització que difon la Viquipèdia en català i els seus projectes germans, duu a terme des del seu naixement projectes per enriquir l’enciclopèdia amb diverses universitats i centres educatius. Aquest curs 204/2015 Amical Wikimedia emprèn viquiprojectes amb l’Inventari de Fons Musicals de Catalunya de la UAB; les assignatures d’enginyeria del programari, gestió cultural i literatura llatina de la UdG; les assignatures de comportament organitzatiu i gestió de la qualitat de la UJI; la llicenciatura de comunicació audiovisual de la UOC; el viquiprojecte Teler de llum amb la URV; les assignatures d’informàtica i història de la comunicació de la UVIC; la maleta pedagògica d’Univers Internet de CCCB Educació; i l’Institut Cendrassos de Figueres. A més, Amical Wikimedia continua amb experiències d’èxit com el Viquiprojecte UOC, coordinat pel primer viquipedista resident en una universitat europea; Viquiclàssics, guanyador del premi Didascàlia a experiències docents; el viquiprojecte del Grup de recerca en Història de l’art i Disseny contemporani de la UB; les pràctiques externes curriculars amb estudiants de filologia catalana de la UB; l’assignatura de conservació del patrimoni de la UdL i el Postgrau en Gestió Museística de la UPF.

La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors. Molta gent millora constantment els articles, realitzant-hi milers de canvis que s’enregistren íntegrament en els historials de cada article i que es poden veure a la pàgina de canvis recents. Tots els articles sempre són millorables: corregint faltes d’ortografia o de gramàtica, millorant la redacció, ampliant el contingut i millorant les referències bibliogràfiques. L’objectiu és incorporar als estudiants en aquest procés, fent que millorin veus relacionades amb el currículum de l’assignatura. Quan els estudiants editen la Viquipèdia en el marc d’un projecte educatiu milloren el seu aprenentatge significatiu, col·laboren en una obra molt consultada, consultant i referenciant diverses fonts i entenent que el coneixement no és monolític ni únic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *