Amical, a la trobada tècnica internacional

Per Joan Creus i Toni Hermoso

Fotografia de grup

Fotografia de grup

Del 22 al 25 de maig de 2015 va tenir lloc a Lió una nova edició de la Wikimedia Hackathon, un esdeveniment de periodicitat anual que agrupa desenvolupadors i interessats en els aspectes més tècnics del món viquimedista. Hi van assistir més de dos cents voluntaris i treballadors de la Fundació Wikimedia d’arreu del món; dos membres d’Amical vam tenir l’oportunitat d’assistir a aquest esdeveniment amb el suport d’Amical Wikimedia.

Com tot hackathon, el component principal fou treballar en una varietat de projectes — cadascun tenia assignada una taula des d’on es feia feina. En paral·lel tenien reunions i explicacions de projectes concrets, així com conferències d’àmbit més global o simplement converses prenent cafè. El primer dia vam poder aprendre sobre una nova manera de fer gràfics molt prometedora (que ja s’està començant a implementar) i es va mirar d’importar dades de monuments cap a Wikidata (la base de dades estructurada que és ideal per aquest tipus de dades), entre moltes altres sessions.

Del segon dia, va destacar la sessió de Q&A amb Lila Tretikov, la nova directora executiva de la fundació Wikimedia; també vam assistir a sessions sobre MediaWiki fora dels projectes de Wikimedia i a una sessió sobre llistes de seguiment múltiples. Aquestes, que ja funcionen a la Viquipèdia en anglès des de la versió mòbil, permeten fer llistes de seguiment públiques que poden seguir diversos usuaris a la vegada. El darrer dia, a part dels actes de comiat on els participants van fer demostració del què havien fet, ens vam interessar per un interessant projecte des de Wikimedia Research per fer servir machine learning per tal de detectar vandalisme. Encara hi ha feina per fer, però és sens dubte prometedor, i fins i tot ara aconsegueix prou bons resultats.

Resumint, doncs, fou un esdeveniment molt útil — va permetre conèixer en persona voluntaris d’arreu del món, treballar directament en projectes que ni tan sols sabíem que existien i intercanviar idees d’una manera impossible per mitjà d’IRC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *