Viu l’any en 4 minuts: et presentem #Edit2015, el resum de l’any de la Viquipèdia


Mira #Edit2015, amb subtítols en català, la culminació d’un any de la Viquipèdia, tot amenitzat amb “Les quatre estacions” de Vivaldi. Podeu veure el vídeo a Wikimedia Commons, YouTube o Vimeo. Vídeo de Victor Grigas, sota llicència CC BYSA 3.0.

Plutó va entrar en el focus. La torre de Xangai va tocar el cel. La societat civil de Tunísia va guanyar el Premi Nobel de la Pau. París va plorar.

Els viquipedistes han captat tot el 2015, un exèrcit de voluntaris editant un any per a la història.

Avui podem experimentar part de les sorpreses, el dolor i les victòries de 2015 en quatre minuts amb #Edit2015, el segon resum de l’any que produeix la Fundació Wikimedia, resumint un any a través de la mirada del moviment de fonts compartides més gran de la història.

Una col·laboració entre el relator de la Fundació Wikimedia Victor Grigas i diversos viquipedistes, #Edit2015 homenatja els individus d’arreu del món que han invertit milers, si no milions, d’hores en millorar els projectes Wikimedia.

Apropiadament, Grigas ha inclòs imatges de la Segona Guerra Mundial al costat dels tràgics esdeveniments contemporanis perquè “fa 70 anys va succeir el conflicte humà més gran i mortífer, que ha estat commemorat aquest any per la Xina i Rússia; van pensar que era apropiat recordar-lo”. L’estil d’aquesta escena s’inspira en El cinquè element, on un personatge principal (Leloo) cerca el terme “guerra” en una enciclopèdia digital del futur i troba un muntatge d’imatges bèl·liques. “Vaig interpretar aquesta escena com el missatge principal d’aquest vídeo, per mostrar les coses horribles que som capaços de cometre i que hem de conèixer per poder fer-hi alguna cosa”, diu Grigas.

L’alegria d’#Edit2015 es mostra en els esdeveniments esportius de l’any, com Pharoah americà, la Triple Crown, i els vencedors de la Copa del Món de Futbol Femení, el Tour de França, el Gran Premi de Mònaco i La Lliga. I la història es va repetir amb la mala sort dels Chicago Cubs, castigats per la maledicció de Billy Goat.

Els aficionats esperaven Star Wars episodi VII: El despertar de la força. Els Premis Nobel incloïen el Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, i voluntaris viquipedistes van estar presents en la cerimònia per documentar els guanyadors. El quartet té ara un article en 45 llengües. Els terrícoles van mirar un planeta nan per primera vegada amb una fotografia d’alta resolució de Plutó.

Els viquipedistes estan representats en cada fotograma d’#Edit2015 a través dels articles i imatges presentats, inclosos els fruits de Wiki Loves Earth 2015, un concurs internacional de fotografia impulsat per la comunitat viquipedista per il·lustrar les zones naturals protegides del món. Durant 2015, prop de 9.000 participants van enviar més de 100.000 fotos. Grigas afirmar que va haver d’incloure-es perquè les imatges “eren simplement impressionants. Les volia anar a imprimir en cartells per penjar a la meva oficina, que es pot fer legalment, perquè totes elles són en lliure llicència. En realitat, conec un fotògraf amb una impressora de mida pòster professional que ho va fer amb imatges de Wikimedia Commons”, la mediateca central de la Viquipèdia.

Els viquipedistes continuen construint aquesta vasta col·lecció d’imatges amb llicència lliure, i van pujar al cel amb un muntatge que mostra la construcció de la Torre de Xangai, que arriba a una altura màxima de 632 metres. “M’encanta quan pots animar una cosa que mai va ser pensat per a això”, diu Grigas. “Vaig posar les fotos en una seqüència, programada al ritme de la música, i aquest gratacel sorgia com un bolet.”

A diferència d’alguns mitjans de comunicació, els viquipedistes prenen una visió global de l’any construïda per la gent la qual Grigas assegura que és un honor capturar. “Tot el muntatge junt expressa el concepte internacional. M’encanta veure el georgià, castellà, japonès i àrab junts”.

Ed Erhart, assessor editorial
Fundació Wikimedia

Pots veure #Edit2015 a YouTube, Vimeo, o mirar el resum de 2014.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *