Francesc Guillem: “La societat i les institucions valencianes encara no han descobert el potencial que té la Viquipèdia”

A la Viquitrobada 2014

A Francesc Guillem, a més de pedalar amb la seva bicicleta, una de les seves aficions més recurrents és la Viquipèdia. Aquest usuari de Massalfassar ha fet gairebé 5000 edicions de la Viquipèdia i ha fet alguna incursió a Viquidites. L’entrevistem perquè ens conti la seva experiència viquipedista i l’estat del coneixement lliure al País Valencià.

Quan vas començar a editar a la Viquipèdia i per quin motiu?

Vaig començar a editar anònimament al desembre de 2007 creant l’article del porquet de Sant Antoni, perquè no vaig trobar enlloc una definició en valencià curta i clara del que era i vaig veure que a la Viquipèdia en castellà hi era i em vaig tirar de cap a fer la traducció, i supose que en part per poder usar la versió valenciana de la bestiola, que encara perdura com a títol de l’article..!

Et va ser difícil al principi?

Sí, la veritat és que sí, a més el fet de començar amb un ésser viu i voler fer bé la feina, va ser tot un repte. A més, als 14 minuts de crear-lo, l’imprescindible Pau Cabot va afegir-me la plantilla de {{Manca taula taxonòmica}} i el meu ego va voler estar a l’alçada d’aquella plantilla i vaig haver de posar-me les piles per anar entenent el trellat de tot aquell món de codi estrany, de manques de notabilitat i referències de fonts externes i fiables, i d’un llarg etcètera que encara hui de vegades no acabe d’entendre del tot.

Sobretot he creat articles nous i això ha fet que el repte fora important cada vegada que m’hi posava, amb les plantilles, referències, infotaules, interwikis… a més que, amb l’editor de codi, per a mi tot era més difícil i em costava bastant. Ara, amb l’editor visual l’edició és molt més agradable i fàcil.…

Sobre quins temes acostumes a editar?

Articles n’he fet de tota mena. Al principi, mentre preparava oposicions d’Educació Física vaig anar convertint en articles part del temari que estudiava, després sobre el meu entorn més proper: la comarca de l’Horta: patrimoni, persones, entitats; també una mica de bicicleta i vies verdes, també d’alpinistes valencians, geolocalitzar articles també m’agrada, i de quan en quan afegir alguna foto a Commons. Últimament, sensibilitzat per la problemàtica del gender gap he decidir que si havia de fer un article d’una persona, el faria abans d’una dona que d’un home, o si en feia d’un home havia de compensar fent-ne alguns de dones. A rel de la Viquitrobada 2014 vaig descobrir Viquidites per dedicar-m’hi uns mesos a les dites populars. En general m’agrada traduir articles, i amb la nova ferramenta de traducció la millora és espectacular. En poc de temps tot el món de l’edició ha millorat molt.

Què representa per a tu la Viquipèdia?

Forma part del meu temps d’oci, si tinc un moment, edite! Hi estic enganxat, no puc ser imparcial parlant d’ella, m’agrada molt i la veig tan necessària que no entenc com la gent normal no edita. Sovint he de deixar-la estar una mica de costat per que he d’atendre altres obligacions (familiars, estudis, feina), però si baixe la guàrdia, caic de nou. I veient les estadístiques de la majoria, jo no sóc més que un aficionat amb sols 4500 edicions, i em fa una mica de vergonya que m’entrevistes.…

Quin valor de la Viquipèdia destacaries?

La Viquipèdia té un model de treball molt interessant per com d’horitzontal és. El treball col·laboratiu i la unió de diferents punts de vista sobre un mateix concepte fan que aquest s’enriquisca i millore, mai empitjora. Al meu entendre, és tant important el model de treball que caldria ensenyar a editar a les escoles, hauria d’haver l’assignatura de Viquipèdia on els estudiants aprengueren a editar, a treballar en equip, a respectar el que altre ha fet, a no copiar i sí a reelaborar, i a referenciar. Hui en dia just és ben bé al contrari, els estudiants tarden 5 minuts en fer els treballs afusellant el contingut de la Viquipèdia, i a les escoles es valora com a bon treball. Però el professorat encara desconeix molt el funcionament de la Viquipèdia i les seues possibilitats.

Quina és la situació del País Valencià a la Viquipèdia? Calen més esforços?

No tinc mètriques que avalen les meues percepcions, però trobe que queda molt per fer. La societat valenciana i les institucions valencianes encara no han descobert el potencial que té la Viquipèdia per posar en valor la nostra cultura i la nostra realitat, i en general encara s’ho miren de reüll. A les biblioteques, els museus, les oficines d’informació turística, els Ajuntaments, les Diputacions, la Generalitat, els centres d’estudis, les associacions i els col·legis professionals els falta veure la visibilitat que el seu camp de coneixement pot tindre millorant la presència a la Viquipèdia i essent referència que avale la seua legitimitat. La política de discriminació lingüística ha relegat el valencià a la mínima expressió, i ha fet que existisca un cert auto-odi que dificulta la creació de contingut en valencià. En molts casos si la informació es troba en castellà, no la reclamen en català, ni troben necessari que hi siga. Cal fer un esforç extra per superar els darrers 20 anys d’invisibilitat. D’altra banda les institucions han d’obrir les portes del coneixement, les llicències han de permetre reutilitzar el seu continguts. Les imatges, els textos, els hem pagat amb els nostres impostos, i el copyright no pot ser la llicència per defecte, com ara passa. Cal canviar el paradigma, i per fer-ho caldrà formació i molta pedagogia, a tots els nivells, a nivell tècnic, polític i social, i que l’apertura de coneixement s’estenga com una taca d’oli.…

Quines activitats viquipedistes s’han dut a terme al País Valencià?

S’està fent formació i treball de difusió i descoberta de la Viquipèdia. Al llarg de 2015 hem fet prou reunions de treball, viquimaratons, viquitallers i participat en jornades per explicar el model de la Viquipèdia. Per exemple, la viquimarató dia de la dona a València, la Jornada Coneixement Obert a Alaquàs, la Viquimarató Ramon Muntaner a XirivellaViquimarató Ovidi Montllor a Alcoi, la Jornada Xarxa Patrimoni a Torrent o la IV edició Jornades #dospuntzero – Filosofies Online a València. A més s’han fet reunions amb institucions com ara diverses Conselleries de la Generalitat Valenciana, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I de Castelló, ajuntaments (Castelló, Xirivella, Quart de Poblet), Museus (etnològic de Torrent, Història de València, de Ceràmica de Manises i Paterna, MuVIM), la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Col·lectiu Lambda, ACV Tirant lo Blanc a València, etc. Estem plantant la llavor de la Viquipèdia i estem segurs que en breu començarà a brotar. Malgrat les diverses iniciatives, som pocs els viquipedistes valencians treballant coordinadament, i  hauríem de trobar-nos, creuar sinergies, fer pinya i organitzar-nos.

Quin paper creus que ha d’exercir Amical Wikimedia en el moviment viquipedista?

Personalment, crec que l’actual línia de treball d’Amical és molt bona. El rol de dinamitzadora i aglutinadora del moviment viquipedista en català és molt productiu i necessari. Som molts, i amb perfils molt diversos, i que hi haja una entitat que puga donar suport a les diferents iniciatives arreu dels territoris de parla catalana, és de gran ajut. La presència i projecció en les esferes internacional, i la visualització d’allò que es fa, és impressionant.La des-virtualització gràcies a les Viquitrobades motiven molt i et fa sentir menys friqui i part d’una comunitat àmplia i diversa, amb alt nivell cultural i intel·lectual.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *