La Viquipèdia a les jornades Procomuns de Barcelona

thumb_IMG_0344_1024

Plenària de presentació de l’esdeveniment

Per Xavier Dengra

El passat 11, 12 i 13 de març es van realitzar a la seu de Barcelona Activa les jornades Economies col·laboratives procomuns, un cicle de conferències i activitats sobre l’estat d’aquesta nova forma d’economia social i col·laborativa a la ciutat comtal. La Viquipèdia i Amical Wikimedia van tenir un paper molt rellevant: l’enciclopèdia lliure és un model consolidat d’aquestes iniciatives i celebrava el mig milió d’articles, i en segon terme, l’associació participava com a coorganitzadora de l’esdeveniment.

L’economia col·laborativa procomú és un model de producció que es caracteritza per la governança descentralitzada, l’obertura de les dades i del programari, l’orientació social i la contribució entre iguals (peer-to-peer). A Barcelona i la seva rodalia aquest sistema s’està expandint; actualment existeix un clúster d’empreses i associacions que es contraposen a un altre model en augment de caire més privatiu. Empreses com Wallapop, Uber i Airbnb parteixen d’un negoci també entre iguals però amb un enfocament en l’obtenció d’ingressos que divergeix amb els fonaments de la visió procomú.

Aquesta situació s’analitza des del node d’experts Barcola, constituït per associacions, empreses i institucions emmarcades en aquest procomú i del que en David Gómez i jo en formem part en representació d’Amical Wikimedia. Un dels objectius del grup és generar un directori de totes aquestes iniciatives i elaborar recomanacions de polítiques públiques que en permetin el seu desenvolupament.

Juntament amb l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (IGOP-UAB), l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (IN3-UOC), el P2P Value de la Unió Europea, el Digital Commons Research Group (Dimmons) i l’Ajuntament de Barcelona es va decidir posar en marxa aquestes jornades per recollir noves polítiques públiques i definir-ne les preexistents, de manera que es pogués generar un manifest apte per al Pla d’Actuació Municipal de Barcelona i per a la Comissió Europea.

Al llarg dels tres dies d’actes es va fer evident l’elevat grau de coneixement sobre la Viquipèdia de la majoria dels assistents. La Mayo Fuster, coordinadora de Barcola i directora de l’esdeveniment, és viquipedista des de fa anys i havia estat membre del Comitè de Recerca de la Fundació Wikimedia, per la qual cosa l’enciclopèdia lliure i la seva filosofia van aparèixer en diverses ocasions durant les seves intervencions. I no va ser pas l’única, ja que molts altres ponents –des d’acadèmics fins a comissaris europeus convidats a les jornades– en van fer menció com a eina que empodera els ciutadans. El valor afegit que genera el contingut sobre els ciutadans a nivell cultural, social i de coneixement, el consens i gestió de la comunitat i els vincles que se’n deriven, l’estructura de dades i llicències obertes i també el seu principi de no publicitar-ne la informació van ser algunes de les raons exposades sobre el projecte per situar-lo en el graó més alt del model col·laboratiu procomú.

Les activitats en què va ser protagonista

Xerrada sobre els projectes germans en català de Wikimedia

Xerrada sobre els projectes germans en català de Wikimedia

Amb un programa molt complet i activitats simultànies cobrint la major part de la franja horària, les meva aportació a Procomuns es va basar en presentar els projectes Wikimedia en formats diversos al llarg dels tres dies.

El divendres per la tarda, emmarcada en les xerrades llampec, vaig poder exposar al públic assistent els projectes germans en llengua catalana de la Viquipèdia: el seu potencial com a eines de difusió cultural i el seu rol complementari als continguts enciclopèdics.

El dissabte 12 hi va haver una sessió matinal de Datathon en què s’exposaven experiències de reutilització de bases de dades en l’economia col·laborativa. Juntament amb casos com els de Goteo o Montenoso vaig presentar Wikidata; el seu rol com a base de dades de la Viquipèdia, el seu ús per part de tercers (com el Knowledge Graph de Google) i el seu futur paper en el desenvolupament de wikitowns. Per la tarda, l’Ester Bonet va participar en la xerrada sobre economia col·laborativa feminista. Com a viquipedista experta en biaix de gènere, va posar èmfasi en mostrar dades i analitzar els motius d’aquest desequilibri en una plataforma que rep milions de visites diàries. Va tractar la problemàtica de fiabilitat que se’n deriva i presentar algunes solucions que s’estan iniciant per a fer-hi front, com Wikimujeres. També va plantejar la possibilitat de crear institucions que fomentin la implicació tecnològica de les dones.


El diumenge, per últim, hi havia organitzada una viquimarató sobre termes relacionats amb les jornades i en què van participar prop de deu assistents, bona part d’ells ja viquipedistes. Es va debatre la nomenclatura d’alguns articles i se’n van millorar i crear d’altres.

A tall de conclusió, considero que van ser unes jornades riques i plurals en què vam poder donar a conèixer interioritats de la Viquipèdia i de la seva comunitat que a priori no solen transcendir. Com a associació que la fomenta, els representants d’Amical Wikimedia que vam organitzar i participar en aquest esdeveniment vam poder establir vincles, compartir experiències i debatre idees amb altres projectes dels que tenim molt per aprendre i amb els quals, en el marc col·laboratiu de Barcola, esperem reforçar vincles i assolir progressos a nivell municipal i territorial.

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *