El poder d’una comarca #bibliowiki

El 5 d’octubre de 2019 es va realitzar simultàniament una Viquimarató, impulsada per les biblioteques del Vallès Oriental i amb el suport d’Amical Wikimedia, a sis municipis de la comarca: Cardedeu, Granollers, la Llagosta, Lliçà de Vall, Martorelles i Sant Antoni de Vilamajor.

Aquesta acció consolida el model #bibliowikis a la nostra comarca i està emmarcada dins d’un dels eixos de treball sobre el qual les biblioteques del Vallès Oriental treballen conjuntament. Consisteix en promoure les singularitats de la comarca a partir de la difusió del coneixement del patrimoni i, així, situar a les biblioteques públiques en la primera línia de la intermediació cultural i informativa.

Abans de tirar endavant l’acció, el personal de les biblioteques va considerar que calia teoria i praxis per endinsar-se en el món de la Viquipèdia. Per aquesta raó es va realitzar una formació als equips i, durant les Jornades Europees de Patrimoni 2018, es van fer una pràctica simultània on es van crear i/o modificar articles de la Viquipèdia sobre el patrimoni local.

Interior de la Biblioteca Marc de Vilalba, una de les participants

A l’edició del 5 d’octubre, més de 20 persones es van trobar per crear i millorar prop de 30 articles sobre patrimoni local a la Viquipèdia. Per a moltes d’aquestes persones va ser el primer contacte, més enllà de la consulta d’informació, amb aquesta eina oberta i col·laborativa. La Viquimarató va servir per escalfar motors per les Jornades Europees de Patrimoni 2019 que es van celebraran el cap de setmana següent.

Cal tenir en compte que l’impacte obtingut ha estat força desigual. Mentre a algunes biblioteques va tenir un èxit considerable a d’altres la participació va ser més minsa. Per aquest motiu, creiem que és molt important la feina prèvia de contactar amb la ciutadania i amb col·lectius o entitats interessades en el tema que es vulgui tractar; una altra opció, pot ser organitzar sortides fotogràfiques per alimentar el banc d’imatges de la Viquipèdia.

Per tot plegat, i analitzant-ho amb perspectiva, considerem interessant que les biblioteques es sumin al projecte #bibliowikis i que col·laborin en difondre-ho a la ciutadania. Accions com aquesta són una oportunitat per fer de les biblioteques espais de creació i cooperació i promocionar el patrimoni local.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *