Wikidata fa 10 anys

10è aniversari de Wikidata

El 29 d’octubre d’enguany és el desè aniversari de Wikidata, una base de coneixement de la família Wikimedia.

Es va crear com a pal de paller del conjunt de Wikipèdies que existeixen en més de 280 llengües per tal de compartir aquella informació estructurada i no afectada per les diferències de criteri cultural o lingüístic que existeixen entre articles de diferents llengües. En la meitat d’anys que té Wikipedia, ja ha arribat als 100 milions d’entrades, totes elles multilingües.

Però el més interessant no són les seves magnituds, sinó la seva utilitat. Allò que va començar per reduir errors d’inconsistència entre versions de la Wikipedia, ha esdevingut una eina fonamental per accedir a altres continguts també de fora del món Wikimedia. La seva estructura facilita que els continguts siguin “llegibles” per persones i per màquines, que coneguem l’identificador d’un concepte o element en altres bases de dades obertes, permetent, de facto, enllaçar-les fàcilment.

Aquesta funcionalitat està sent utilitzada per creadors d’aplicacions d’utilitat general que, no només obtenen continguts de Wikidata i Wikipedia, sinó d’altres fonts de contingut lliure. Un cas que tots veiem sovint són els snippets quan fem una consulta en un cercador o als assistents virtuals.

En tractar-se, com la resta de plataformes Wikimedia, d’uns continguts oberts, és alimentada també per institucions i voluntaris aliens a l’entorn Wikipedia, enriquint indirectament molts dels continguts que després fem servir als articles.

És un exemple clar de crowdsourcing.

Autor: Amador Álvarez

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *