Els viquimedistes prenen el Corpus de València

El mes de juny passat va ser la festa del Corpus. I aquest any férem una cosa nova: el wikipreguèrem, li férem un Wiki Takes.

La idea va sorgir de la col·laboració amb l’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia, que presentava una exposició amb motiu del Corpus: Espill de festa. El Corpus. La col·laboració de l’ETNO va obrir-nos les portes a altres institucions, com els Amics del Corpus o l’Ajuntament, cosa que ens va permetre l’accés a zones normalment inaccessibles.

Amb eixes possibilitats obertes, començàrem el disseny d’un Wiki Takes molt peculiar. L’espai de la festa -i del Wiki Takes- no és molt gran. Són alguns dels barris del districte de Ciutat Vella. Ni tan sols són tots. Cap problema per eixe costat. La durada és diversos dies. Això ja comença a ficar-se interessant. I a més, ocorren vàries coses alhora. Eixa ja és realment difícil.

Calia establir aleshores uns criteris de què fer en cada moment. Primer que res, necessitàvem un llistat. Descobrírem que hi havia llistes de quines coses i persones figuren en els diversos actes, a més de llistats dels actes mateixos. Descobrírem que, a més dels actes més coneguts -les cavalcades són la més popular-, hi ha altres actes menys coneguts. Ningú de nosaltres sabia què era l’entrega dels pomells, per ficar l’exemple més radical.

Férem cronogrames dels actes, i plànols i llistats dels seus elements, fins a reunir una llista de més de cent, una llista que posteriorment haguérem d’ampliar… diverses voltes. Ací ja l’element humà començà a ser important. Havíem de seguir actes coincidents, actes en llocs una mica allunyats, i actes “indeterminats” amb horaris “indeterminats”. Pense que la cobertura de l’Estació del Nord, on hi havia dipositades quatre roques i alguns elements més, a les onze de la nit, i coneguent que ningú tenia clar què anava a passar, va ser una gran col·laboració. El mateix cal dir de la visita al toc de campanes. Fins i tot cobrírem un concurs floral que no apareixia en cap documentació inicial (cal assenyalar que, en tractar-se d’un Bé d’Interés Cultural, la seua estructura seria força constant).

L’anecdotari de l’activitat és ample. Ens riguérem molt quan [qui feia de] Déu no va voler eixir en la foto. Ens quedàrem sorpresos -i una mica mosques- quan descobrírem que ens havíem perdut un acte perquè l’havien fet abans de l’hora prevista. Ens vàrem sentir com els amos del carxofar quan un responsable de seguretat va dir “ese señor pasa” quan un company va mostrar el seu passe a la porta del Palau de la Generalitat. Els molt amigables Amics del Corpus ens convidaren a rotllets d’anís.

Si penseu que vàrem passar uns dies molt divertits, teniu raó. Però també traguérem un fum de feina. Férem fotos de no menys de 120 assumptes diferents; pujàrem més de 3.300 fotos, onze gravacions de so -dels germans Llorca, que són cosins meus-, i vora quatre dotzenes de vídeos. I del 18 de juliol al 18 d’agost férem un acte d’edició que va resultar en mig milió d’octets afegits a les Viquipèdies en català i castellà, amb uns trenta articles afegits a cadascuna.

Hem aprés un grapat de coses, del Corpus i de fer Wiki Takes. I hem tingut uns grans col·laboradors. Així que qualsevol dia ens posem a fer-ne una de més grossa.

Autor: Luis Ulzurrun

Tagged on:

One thought on “Els viquimedistes prenen el Corpus de València

  1. Amparo Pons

    Quin plaer poder comptar a la Biblioteca de L’ETNO amb col.laboradors com vosaltres! Lluís ha oblidat dir que Lluís Ulzurrun i Montse Sáez van ser els coordinadors de tot este meravellós treball.
    Gràcies de tot cor!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *