Discurs entrega dels Premis 31 de Desembre

Discurs pronunciat pel president d’Amical Wikimedia, Arnau Duran, durant l’entrega dels Premis 31 de Desembre atorgats per l’Obra Cultural Balear el 29 de desembre de 2013.

Bona nit a tots i totes. Estem molt agraïts de poder estar aquesta nit aquí, amb un auditori que fa tant de goig. Gràcies al jurat per haver pensat en nosaltres i per haver-nos atorgat el gran honor de rebre el premi Francesc de Borja Moll.

Els viquipedistes tenim com a objectiu posar tot el coneixement a l’abast de la societat; en el nostre cas, en la llengua que pensem, parlem i portem al cor. La Viquipèdia en català va ser la segona Viquipèdia que tingué articles, després de l’anglesa; els catalanoparlants vam ser, doncs, qui vam obrir la porta cap al multilingüisme. Més encara, la nostra associació, anomenada Amical Wikimedia, que vetlla per la divulgació de la Viquipèdia, va ser la primera organització no estatal reconeguda per la Fundació Wikimedia, el proppassat 7 de juny.

Els companys que tinc aquí al meu costat, així com jo mateix, un simple estudiant universitari d’enginyeria, som només un exemple dels milers de persones que, de manera voluntària, contribueixen diàriament a eixamplar aquesta vasta base de coneixement. Tanmateix, als viquipedistes no ens agraden gaire els personalismes: aquest guardó que avui se’ns ofereix pertany a tots i cadascun d’aquests editors que estan construint la més gran obra del planeta.

Tot i aix, no ens conformem amb el camí que portem recorregut. Queda encara molta feina per endavant. Som molts col·laboradors, però encara ens falten mans per ser capaços d’abastar tots els camps del coneixement i poder satisfer així totes les consultes dels usuaris sobre qualsevol temàtica. És deure de tots conèixer, utilitzar, divulgar la Viquipèdia en català i, en general, navegar en català. Des d’Amical Wikimedia treballem amb passió en aquesta línia, però m’agradaria aprofitar l’avinentesa per demanar-vos la vostra complicitat. Contribuir a la Viquipèdia, la Wikipedia en català, és crear una comunitat, una xarxa de persones que tenen unes arrels lingüístiques comunes. Més enllà de les vicissituds geogràfiques, físiques i polítiques, la nostra comunitat és present arreu del món.

Editar la Wikipedia en qualsevol llengua, utilitzar-la, informar d’errors, citar-la o contribuir a altres formes de coneixement obert és apostar per una societat més culta, per una societat on tothom tingui accés a una millor educació, tant inicial com al llarg de la vida. Perquè una societat més culta és també una societat ben informada i, per tant, més democràtica.

La tomba de Francesc de Borja Moll, que dóna nom al premi que se’ns ha atorgat, duu l’epitafi ovidià Dura tamen molli saxa cavantur aqua, que significa“la paraula que foradà la roca”. Són les nostres paraules, els mots en la nostra llengua –l’anomenem com vulguem– les que ressonaran a les oïdes de tothom. Un ressò que és un retruny d’ones d’aire, però també un retruny d’ones digitals a Internet, gràcies a la feina desinteressada de molta gent.

Assistim en aquests moments a una situació complexa provocada pel Tractament Integrat de Llengües, decretat pel Govern de les Illes Balears. La llengua, la nostra llengua, està amenaçada i per això els formadors, els mestres, els professors de les Illes es mobilitzen. Com a viquipedistes, la nostra manera de donar suport efectiu a aquesta lluita és fer més visible la llengua a la xarxa, treballant incansablement per fer arribar el coneixement en català fins al darrer racó, fins al darrer usuari.

La roca és dura, però com diu Ovidi i va recollir Moll, les nostres paraules encara en són més, més fins i tot que el diamant, perquè ens assisteix la raó, perquè lluitem per la llibertat, perquè treballem de forma altruista per una societat culta i democràtica. La paraula foradarà la roca, i els viquipedistes en català hi ajudarem.

Moltes gràcies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *