Estudiants de Rubí creen infografies per a Viquipèdia amb assessorament científic

Bloc diagrama i seqüència en vinyetes del procés de mineralització i el seu resultat

Bloc diagrama i seqüència en vinyetes del procés de mineralització i el seu resultat

En el marc de la iniciativa wikiArS i com a Projecte de Fi d’Estudis, dos estudiants de l’escola d’art edRa de Rubí han creat infografies sobre la Mina mexicana de Naica i les han publicat a Wikimedia Commons, on estan disponibles per a ser utilitzades en la Viquipèdia en qualsevol llengua o en altres projectes de coneixement lliure.El treball d’Andreu Modenes i Albert Vila ha estat el resultat d’un procés on primer han hagut d’entendre què va passar a Naica perquè hi hagi els cristalls més grans del món fins ara coneguts per, posteriorment, buscar les estratègies infogràfiques adients per tal d’explicar-ho visualment. La professora de geologia de la Universitat de Barcelona Àngels Canals, que col·labora en la iniciativa wikiArS, és qui els ha assessorat i ha validat els gràfics abans de ser publicats.

Per tal que les aportacions dels estudiants siguin ben resoltes i rigoroses pel que fa a continguts aquesta iniciativa de col·laboració busca posar en joc l’assessorament del professorat de les escoles d’art, d’un membre de la comunitat wikipedista i d’un expert en la matèria.L’Andreu i l’Albert es van repartir la feina treballant amb programes de 3D i 2D d’edició de gràfics. En el procés es van haver de prendre diverses decisions de disseny, es van fer vàries versions que es van anar corregint, tant en l’aspecte comunicatiu com científic. El resultat són dos blocs diagrames que expliquen la ubicació de les coves on hi ha els cristalls i les relacionen amb la profunditat en el subsòl, la temperatura i el procés precedent de mineralització. També van realitzar gràfics complementaris que mostren aquest procés en una seqüència on expliquen visualment les diferències de mida dels cristalls en funció del nombre de nuclis en la dissolució on es van començar a formar.Tot aquest procés de treball està explicat en l’article: Explicar Naica infogràficament per a Viquipèdia, el projecte de dos estudiants d’EDRA

Altres treballs

Des que al curs passat Amical Wikimedia va posar en marxa la iniciativa wikiArS per involucrar les escoles d’art i disseny en els objectius de coneixement lliure de Viquipèdia ja hi ha més de 80 imatges aportades per estudiants de diverses escoles i centres educatius. De la mateixa escola de Rubí dues estudiants, la Laia Sabán i la Carolina Gutíerrez, han fet també el seu Projecte de Fi d’Estudis sobre la Mina de Naica però el que han creat són contes il·lustrats per a nens i nenes de primer cicle de primària que s’han publicat a Viquillibres, una wiki germana de Viquipèdia.

Estudiants d’altres escoles han creat o estan treballant en il·lustracions d’altres fenòmens geològics, il·lustració científica d’animals extingits o recreació de personatges històrics a partir de la informació coneguda; en tots els casos amb l’assessorament i supervisió de diversos experts que hi col·laboren.

L’experiència serveix als estudiants per aprendre i posar en pràctica la formació que han rebut per a un encàrrec real i alhora suposa una aportació de tots els qui participen en el procés a un bé comú com és la Viquipèdia, ajudant a altres persones a entendre millor un contingut científic o històric.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *