El nostre patrimoni es dóna a conèixer al concurs fotogràfic més gran de la història

Tret de sortida al Wiki Loves Monuments 2013 · Participants catalans i viquipedistes de 50 països s’uneixen per documentar els llocs històrics, els monuments i el patrimoni cultural de tota la humanitat

Pont del petroli

Guanyador a Catalunya 2012: Visió nocturna del Pont del Petroli (Badalona)
Autor: Satopek

De l’1 al 30 de setembre persones d’arreu del món participaran en el concurs de fotografia més gran de la història, el Wiki Loves Monuments 2013. Milers de voluntaris de més de 50 països pujaran a la xarxa fotos de llocs històrics durant tot el mes, disponibles per a tothom sota una llicència lliure a la base de dades d’imatges de la Viquipèdia.

En l’edició de l’any passat, 15.000 fotògrafs de 36 països d’arreu del món van carregar més de 360.000 fotografies. Pel que fa a l’àmbit catalanoparlant, l’edició del 2012 va recollir més de 34.000 fotografies de 6.000 monuments diferents, sent una de les regions amb més participació. De fet, tres dels cinc participants més actius van ser catalans.

Nascut el 2010 als Països Baixos, el 2011 va créixer a àmbit europeu i l’any passat va esdevenir mundial gràcies al seu èxit de participació i contribució a l’enciclopèdia lliure. El concurs d’aquest any comptarà amb una participació significativament major: el concurs passa de 30 a 50 països participants. D’aquesta manera, es vol tornar a batre el rècord mundial del Guinness World Records de participació en un concurs fotogràfic, reconeixement que ja va rebre l’edició de 2011 i ha revalidat la de 2012.

Voluntaris viquipedistes de diversos països d’arreu del món s’han organitzat per construir el concurs de forma federativa, amb una fase estatal i una de mundial.

Per tal de fomentar la participació, l’organització sense ànim de lucre Amical Wikimedia atorga premis especials a les millors fotografies d’Andorra, Catalunya i el País Valencià. Les 3 millors fotos de monuments gestionats pel Museu d’Història de Catalunya també tindran premi especial. A més a més, es durà a terme el primer Photowalk Andorrà, el Wiki Takes Mollerussa, impulsat pel Centre de Recerques Mascançà, i el Wiki Takes Olesa, impulsat per la Biblioteca Santa Oliva.

Les fotos es carregaran a Wikimedia Commons sota una llicència lliure, per tant aquestes podran ser utilitzades per qualsevol persona, per a qualsevol propòsit, sempre que es reconegui l’autoria. Moltes de les fotos apareixeran a la Viquipèdia, la major enciclopèdia del món, i totes estaran disponibles per descarregar de forma gratuïta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *