Viquirepte: com convertir un problema en una oportunitat

Vam detectar un problema a la Viquipèdia en català: se’ns acumulaven els articles amb problemes tipogràfics i sobretot els procedents de males traduccions, aquelles fetes automàticament i que després no es revisen. Alguns d’aquests articles aportaven un contingut valuós i per tant els editors no volien esborrar-los, però s’havien de millorar per aconseguir el llindar de qualitat desitjat en aquesta enciclopèdia.

Corregir aquests articles, però, era tediós per als usuaris habituals, més enfeinats en la creació de les seves pròpies entrades o immersos en altres projectes. El repte, doncs, era sumar nous editors i encoratjar els viqupedistes més experimentats perquè dediquessin part del seu temps a polir aquests textos que necessitaven una segona llegida. Per això des d’Amical Wikimedia vam decidir organitzar un concurs estiuenc al voltant d’aquesta llista d’articles. I val a dir que el viquirepte ha estat tot un èxit, amb 582 entrades millorades i la participació de 36 persones diferents. Quins són els factors que han fet reeixir el projecte?

 

  • Una llista tancada d’articles: estimula anar assolint fites i acabar coses en una enciclopèdia per definició infinita
  • Els punts o la competició, el repte que portava a intentar superar el company
  • La data (del 15 d’agost al 15 de setembre), l’estiu és bon moment per plantejar projectes diferents als de la resta de l’any i està prou lluny de la quinzena de qualitat nadalenca on es fan feines de manteniment, a més a més era un projecte de curta durada, assumible
  • La facilitat: els novells es veuen més amb cor de canviar un apòstrof o esmenar un barbarisme que no pas encetar un nou tema i així van perdent la por al codi wiki i van coneixent les entranyes del projecte
  • La difusió via taverna, xarxes socials i avisos a determinats usuaris, que van assegurar una base mínima (sempre és més senzill sumar-se a un projecte que ja està en marxa que sentir-se sol obrint camí)
  • La varietat de temes de les entrades, que feia que tothom trobés un article proper als seus interessos

Per tot plegat hem convertit un problema en una oportunitat: hem guanyat nous usuaris actius, que continuen editant en altres articles i s’han atrevit a preguntar dubtes sobre el funcionament intern; hem millorat el text de les traduccions més dolentes que espatllaven la imatge de la nostra Viquipèdia; hem centrat els esforços dels usuaris en una fita concreta durant un període de temps reforçant els vincles de la comunitat al voltant d’un objectiu comú i en definitiva hem assolit amb escreix el viquirepte que ens havíem plantejat. Què queda ara? Doncs continuar polint els articles que han quedat sense fer i que estan marcats amb una plantilla i ajudar els usuaris a implicar-se en nous projectes, perquè de segur que feina no els mancarà pas!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *