Martí de Riquer i la Viquipèdia: coneixement compartit

L’article «Savis», publicat a La Vanguardia el passat 20 de setembre, ha causat en la comunitat viquipedista un intens debat intern i un sentiment de decepció. Ignacio Orovio, director en cap de Cultura d’aquest diari, contraposa en l’article el treball dels erudits i dels investigadors amb el coneixement accessible per a tothom a través d’internet que proporciona la Viquipèdia.

No hi podem estar d’acord. A la pregunta «Martí de Riquer o la Viquipèdia?» responem: tots dos. Ens calen investigadors, literats i autors amb capacitat d’anàlisi, d’observació i d’interpretació. I també ens calen obres de referència que sintetitzin i divulguin el coneixement aportat al públic general. Necessitem Riquers i viquipedistes, no es pot equiparar una tasca amb l’altra, igual que abans de la irrupció d’Internet no s’equiparaven les enciclopèdies amb les tesis doctorals o els assajos acadèmics. Fer-ho, i a més a més, menystenint l’eina democratitzadora del coneixement, només demostra, al nostre parer, que li cal conèixer millor la Viquipèdia, per quins principis es regeix i com difon el coneixement entre la ciutadania.

Sense personalitats com Martí de Riquer probablement molts articles de la Viquipèdia no serien tan detallats o potser ni existirien, ja que es basen en les fonts que aporten aquests erudits. Molts usuaris participen en el projecte moguts per ideals que segurament compartiria Riquer, tals com la divulgació del coneixement o la passió pel detall.

És per això que des d’una associació en favor del coneixement lliure com Amical Wikimedia volem retre-li homenatge no solament continuant amb la nostra tasca de promoció de la cultura sinó en una jornada especial en honor seu que intentarà ajuntar el món de la universitat i el de la xarxa, dues realitats no contraposades sinó complementàries, amb un paper diferenciat que només gent molt estreta de mires pot no saber apreciar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *