S’acosta la viquimarató sobre il·lustració científica

viquimaratoEl proper dijous 21 de novembre a la seu de Llotja del carrer Ciutat de Balaguer (Barcelona) tindrà lloc una Viquimarató per tal de millorar els continguts sobre il·lustració científica a la Viquipèdia. Entre tots intentarem fer millor l’enciclopèdia en aquest camp.

Molts conceptes relacionats amb aquest àmbit no tenen una entrada o la que hi ha és millorable. No hi ha un article sobre il·lustradors històrics com la nissaga dels Sowerby, Elisabeth Gould o Jacques Fabien Gautier d’Agoty; per citar-ne només alguns. Tampoc en tenen il·lustradors claus en l’evolució recent de la nostra il·lustració científica com Suzanne Davit o Eugeni Sierra Ráfols. D’altres il·lustradors hi ha article però es pot completar o millorar-ne les referències bibliogràfiques. Tampoc tenen una entrada expedicions naturalistes molt rellevants pel que fa a la disciplina de la il·lustració botànica o zoologica, ni algunes de les tècniques gràfiques utilitzades.

Per preparar la Viquimiarató es va fer primer una sessió de Viquidiagnòstic (el passat 23 d’octubre) que va reunir il·lustradors professionals, viquipedistes, professors d’art i comunicadors científics per mirar d’identificar què falta a Viquipèdia i què s’hauria de millorar. També es van començar a recopilar bibliografia i fonts que poden servir com a referència per crear aquests continguts. La llista resultant de continguts a millorar està sent revisada i completada amb l’ajut de diversos viquipedistes, identificant si els articles existeixen en altres llengües, quines fonts poden servir per cada article o si els articles proposats encaixen amb els criteris d’admissibilitat enciclopèdica.

La Viquimarató és una activitat organitzada per l’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja, amb Amical Wikimedia, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Associació Catalana de Divulgació Científica. Els participants a la Viquimarató rebran entrades per visitar les seus del Museu (Museu Blau, Jardí Botànic).

L’escola Llotja va ser pionera l’any 2011 engegant amb Amical Wikimedia la iniciativa wikiArS; des de llavors estudiants de diverses escoles catalanes creen imatges per a Viquipèdia, en molts casos amb assessorament expert de científics i coneixedors d’un tema. La Viquimarató és un pas més en aquest procés que involucra les escoles d’art i disseny en els objectius de coneixement lliure, amb activitats que són alhora d’aprenentatge i de contribució a un bé comú. En aquest cas es tracta de fer més accessible el coneixement sobre la il·lustració mentre es contribueix a donar-li més visibilitat social.

Aquesta és la primera col·laboració d’Amical Wikimedia amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (que segurament tindrà continuïtat en el concurs Il·lustraciència) i també amb el Museu de Ciències Naturals (amb el que compartim objectius de divulgació del coneixement). La Viquimarató forma part de les activitats de la Setmana de la Ciència que promou la Fundació Catalana per la Recerca.

Si us voleu inscriure per participar a algun dels torns (matí o tarda) podeu fer-ho a: https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:MIC#Inscripcions

Escrit per David Gómez, impulsor de la iniciativa wikiArS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *