La Fundació Joan Miró i Amical Wikimedia posen en marxa un procés de revisió i millora dels continguts sobre Joan Miró a la Viquipèdia

Un moment de la Viquimarató de 35 hores dedicada a l'Espai 13

Un moment de la Viquimarató de 35 hores dedicada a l’Espai 13

La Fundació Joan Miró ha signat un conveni amb Amical Wikimedia, l’associació que promou la Viquipèdia en català, per tal d’iniciar una nova fase del procés de millora de continguts sobre Miró a la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure i col·laborativa.

Com a primer pas, la Fundació ha encarregat a l’entitat una auditoria per tal d’estudiar la presència de Joan Miró i la Fundació al conjunt de la Viquipèdia. Els autors d’aquest estudi, Esther Solé i Àlex Hinojo, han analitzat la qualitat dels continguts sobre l’artista, han revisat els articles sobre obres de Miró i han comparat l’estat dels articles segons els idiomes en què es troben disponibles. A partir d’aquesta auditoria, la historiadora de l’art Esther Solé s’incorpora com a viquipedista resident a la Fundació Joan Miró. Solé s’encarregarà de coordinar i dinamitzar totes les accions que cal dur a terme per aconseguir incrementar el rigor dels continguts de la Viquipèdia vinculats a la figura de Miró.

La viquipedista resident rep l’encàrrec de fomentar la millora i l’edició de continguts sobre Joan Miró a la Viquipèdia, coordinant la comunitat d’editors voluntaris que volen treballar temes mironians i fent de pont entre aquests editors i els materials que la Fundació Joan Miró posa a la seva disposició. Esther Solé compta amb la col·laboració del Departament Educatiu, del Departament de Conservació i de la Biblioteca de la Fundació. Els seus àmbits d’actuació són el perfeccionament d’articles sobre Joan Miró i la Fundació en les versions en català, castellà, anglès i francès; la millora de les referències citades en els articles existents; o l’augment de presència de continguts mironians en aquells idiomes que es consideren estratègics, com ara el rus o el japonès.

La Fundació Joan Miró, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, manté la seva missió de posar a l’abast de la ciutadania coneixement de qualitat sobre la figura i l’obra de Joan Miró mitjançant l’enciclopèdia lliure i col·laborativa Viquipèdia. Inicialment, l’any 2011 va organitzar una viquimarató, una jornada d’edició de continguts a Viquipèdia, amb motiu de l’exposició Joan Miró. L’escala de l’evasió; els articles sobre obres de Miró creats durant aquesta jornada van formar part dels continguts disponibles a la QRpedia de la mostra. Aquesta voluntat va continuar amb una nova acció el passat abril de 2013: la viquimarató més llarga de la història, de 35 hores, per a celebrar 35è aniversari de l’Espai 13 i completar la informació sobre els artistes emergents que han estat protagonistes d’aquest espai de la Fundació. L’auditoria sobre els continguts de Joan Miró i la incorporació d’Esther Solé com a viquipedista resident són un pas més en la voluntat de difusió dels coneixements sobre Miró a la Viquipèdia.

Informació bàsica sobre Joan Miró a la Viquipèdia

  • Joan Miró (biografia de l’artista): 54 idiomes (de 287), 2 milions de visites durant l’any 2012.
  • Fundació Joan Miró: 19 idiomes (de 287), 66.000 visites durant l’any 2012.
  • 168 articles sobre obres de Joan Miró al conjunt de la Viquipèdia; 46 en català.
  • La Viquipèdia en català és el punt d’origen dels continguts sobre Miró a la Viquipèdia en general: si no existeix en català, no existeix en cap altre idioma.
  • Més de 500 fitxers multimèdia de temàtica mironiana dipositats amb llicència lliure a Wikimedia Commons.
  • Article estrella: Dona i ocell (fotografia emprada en 105 articles, article disponible en 12 idiomes, 35.000 visites durant l’any 2012)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *