Viquimarató d’il·lustració científica

El dijous 21 de novembre de 2013, a la seu de Llotja a la ciutat de Barcelona, va tenir lloc la Viquimarató sobre il·lustració científica, una trobada de 8 hores (d’11 a 15 del matí i de 16 a 20h de la tarda). La Viquimarató sobre Il·lustració Científica va ser organitzada per l’Amical Wikimedia, l’Escola d’Art i Disseny Llotja i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica, en el marc de la iniciativa wikiArS per tal de millorar els continguts sobre il·lustració científica a Viquipèdia.

Il·lustració científica

ViquimaratoLlotjaLa il·lustració científica és un treball que fan il·lustradors professionals en col·laboració o amb l’assessorament de científics i té com a finalitat explicar l’aspecte, l’estructura o bé el comportament d’allò que es representa, buscant la comprensió més que el resultat estètic.

Aquest tipus d’il·lustració era bàsica abans del desenvolupament de la fotografia per descriure, per exemple, les espècies d’animals i plantes que eren descobertes per les expedicions científiques dels segles XV al XIX. Actualment, la il·lustració continua sent important per complementar allò que no es veu en una fotografia, o bé per donar-li més èmfasi i posar-hi de relleu alguns aspectes distintius.

Feina feta i participants

Entre les sessions de matí i tarda, van participar més de 30 persones, entre els quals hi havia estudiants i professors d’il·lustració, il·lustradors professionals, alguns viquipedistes veterans i comunicadors científics. Tots els participants van rebre entrades per al Museu Blau, gentilesa del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Com a resultat, es van crear 14 noves entrades a l’enciclopèdia i se’n van millorar 4 més. Es van crear articles que no existien sobre conceptes relacionats amb la temàtica, com el mateix article il·lustració científica i altres relacionats com il·lustració mèdica o la il·lustració paleontològica. Es va millorar la biografia de l’etòleg Jordi Sabaté Pi, gràcies en bona part a la bibliografia aportada pel seu fill i professor de Llotja, Oriol Sabaté Pi. També es van crear altres biografies com la d’il·lustradors fortament vinculats a Barcelona, com ara Suzanne Davit (1897-1973) i Eugeni Sierra Ràfols (1919-1999); Margarida Comas i Camps (1892-1973), directora de l’Escola Normal republicana; pioners de la il·lustració mèdica i naturalista, com ara Jacques Gautier d’Agoty (1716-1785) i Elisabeth Gould (1804-1841), i altres il·lustradors científics rellevants com, per exemple, Louis Agassiz Fuertes (1874-1927) o Zdeněk Burian (1905-1981), entre altres.

Bibliografia i fonts

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona va aportar bibliografia (35 llibres) sobre tècniques d’il·lustració científica, la seva història, biografies de diversos historiadors, les expedicions naturalistes i diversos temes relacionats. Alguns dels participants també van dur diversos llibres sobre aquesta temàtica.

A la pàgina de la Viquimarató, també s’havien anat recollint referències i enllaços que podien ser útils. D’altra banda, algunes entrades es van traduir de Wikipedies en altres llengües que ja les tenien traduïdes, gràcies a la llicència lliure que les diferents versions idiomàtiques de l’enciclopèdia comparteixen.

La bibliografia i les fonts són bàsiques per generar articles per Viquipèdia ja que, com es tracta d’una enciclopèdia, no es considera una font primària sinó una obra de referència que recull el coneixement ja publicat.

Preparatius

Un mes abans de la Viquimarató, es va fer una reunió de Viquidiagnòstic amb il·lustradors professionals, professors d’art, comunicadors científics i viquipedistes per identificar què calia millorar a Viquipèdia sobre el tema i quines fonts es podien fer servir. Com a resultat, es va fer una llista d’articles per desenvolupar o millorar i una llista de bibliografia i fonts. Després del Viquidiagnòstic, diversos viquipedistes van revisar la llista per identificar quins articles hi havia en altres llengües, si el títols dels articles eren adequats i altres aspectes.

El Museu de Ciències Naturals va preparar la bibliografia del seu Centre de Documentació que es podria fer servir a la Viquimarató com a font.

Els estudiants d’il·lustració de Llotja es van donar d’alta com a usuaris de Viquipèdia i van buscar informació sobre els articles seleccionats.

Fotografies i imatges

Les fotografies i imatges del Viquidiagnòstic i la Viquimarató estan publicades al fons multimèdia Wikimedia Commons i es poden fer servir lliurement citant-ne l’autor i respectant la llicència lliure amb què han estan publicades.

Per David Gómez.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *