Les biblioteques catalanes, cada cop més col·laboratives amb la Viquipèdia

BiblioWiki biblioteca mollerussaL’Institut Català de les Dones engega tallers amb les biblioteques per millorar la presència de les dones a la Viquipèdia en català. Es distingeixen les biblioteques catalanes més participatives amb la insígnia BiblioWiki.

L’insígnia BiblioWiki servirà per visualitzar les biblioteques que hagin organitzat activitats de Viquipèdia o hagin contribuït en la creació d’articles. D’aquesta manera es pretén distingir aquelles biblioteques més col·laboratives i que poden servir de punt de referència pels viquipedistes o aquells de la zona interessats en el projecte.

En una primera part del projecte s’han establert setze bibliowikis, xifra que es pensa incrementar el 2014, quan es materialitzin projectes de moltes altres biblioteques. Les biblioteques en qüestió són: Comtat de Cerdanya, Tarragona, Balaguer, Mollerussa, Moià, Olesa, Sant Feliu Guíxols, Palafrugell, Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi), Girona, Lloret de Mar, Alcover, Vila-seca, Can Casacuberta (Badalona), la Biblioteca Comarcal de Blanes i la Biblioteca Joaquim Montoy (Alcarràs).

Viquiprojecte Biblioteques

Fa un any el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura va iniciar el projecte WikiLoves BibliotequesCAT en col·laboració amb Amical Wikimedia, l’associació que promou la Viquipèdia en català, per tal de difondre el coneixement lliure a les biblioteques catalanes.

En el marc d’aquest projecte, durant aquesta tardor el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura compta amb la col·laboració setmanal del viquipedista i coordinador de comunicació d’Amical Wikimedia David Parreño Mont. Parreño ja havia sigut viquipedista resident a la Biblioteca de Palafrugell l’estiu de 2012 i enguany recolzarà la col·laboració de les biblioteques d’arreu del territori en el projecte.

Wiki Loves BibliotequesCAT va néixer de la voluntat del Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques, d’impulsar i fomentar la participació de les biblioteques públiques de Catalunya en el projecte Viquipèdia, amb l’establiment de línies de col·laboració amb el moviment GLAM-WIKI (Galleries, Libraries, Archives and Museums). La col·laboració s’ha materialitzat a través de la formació de bibliotecaris en l’edició wiki, la millor de continguts relacionats amb les biblioteques (articles, imatges, textos literaris lliures de drets) a l’enciclopèdia digital i també amb el creixement de la presència de continguts vinculats al territori i a la història local.

Més presència de les dones a la Viquipèdia

Paral·lelament, l’Institut Català de les Dones, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia i les biblioteques catalanes, ha iniciat una sèrie de tallers de formació de Viquipèdia, amb els quals es pretén donar millorar la presència i les aportacions de les dones a la Viquipèdia en català, a través de l’ampliació d’articles de biografies de dones destacades. Segons la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, accions com aquesta “visibilitzen el talent femení i promouen que avancem cap la plena igualtat entre dones i homes”.

Com diu Carme Fenoll, Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, “agafem el relleu de les bibliotecàries pioneres de la Mancomunitat de Catalunya per continuar projectant a la societat la nostra tasca professional en l’àmbit d’accés a la informació i la cultura”.

En aquesta línia d’incorporar continguts que reflecteixin la perspectiva de gènere i de les dones a la Viquipèdia, Amical Wikimedia i l’Institut Català de les Dones van signar el passat juliol un conveni de col·laboració. Un altre objectiu és fomentar que hi hagi més dones que hi participin com a introductores d’informació, ja que en aquests moments només representen el 8,5% de les persones que editen. Aquest conveni s’emmarca en el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *