De lectora a editora en un clic

Escrit per Montse Medina, viquipedista resident de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer

L'Elisenda Almirall, la Montse Medina i la Marina Padilla són viquipedistes resident del Museu Víctor Balaguer

L’Elisenda Almirall, la Montse Medina i la Marina Padilla són viquipedistes residents del Museu Víctor Balaguer

Fins fa uns mesos, quan navegava per Internet —sovint mentre feia algun treball per la universitat—, anava xafardejant coses sobre un munt de temes. I, normalment, per satisfer la meva curiositat i per aprofundir en el tema en qüestió, la meva recerca acabava al mateix web: la Viquipèdia.

Acabava sent divertit. Començava a mirar articles de la Viquipèdia i allà em trobava una altra pàgina relacionada i així, anava saltant i saltant d’una pàgina a una altra i al final acabava amb una idea molt més gran i profunda del que sabia al principi, i amb anotacions sobre altres temes relacionats. Sovint, em preguntava què seria el que motivava a tota aquella gent que vessava coneixement en aquella enciclopèdia.

I de cop un dia m’hi vaig trobar que em deien d’editar! De pujar contingut, de ser útil a algú que com jo, entrava i buscava coneixement. I a més a més tenint el privilegi de col·laborar en un projecte per a un museu, àmbit en el qual m’estic formant ara mateix. Va ser la Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer, qui m’ho va proposar i evidentment no vaig poder dubtar-ho: dedicar-me a treballar els continguts de la Viquipèdia sobre la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer era tot un desafiament. Però no estaria sola, ja que des del museu es va pensar en un equip de viquipedistes (les meves companyes, l’Elisenda Almirall i la Marina Padilla) i així vam iniciar el repte.

Primer feia una mica de respecte: envoltada de tants viquipedistes amb experiència que parlaven de codis estranys, pàgines de discussió i de tenir cura amb els continguts,… però l’acollida va ser excepcional, i a poc a poc ens hi hem anat trobant més còmodes dins aquesta gran família enciclopèdica.

Un mes després de la posada en marxa del projecte puc dir que això enganxa. Construir coneixement, posar-ho en comú i debatre si s’escau, trobo que no hi ha manera més democràtica de crear el coneixement; i sigui de l’àmbit que sigui i en especial dins el món dels museus, els quals normalment tenen una relació feble amb el públic. Trobo que aquest tipus de projectes ens enriqueixen a tots: als viquipedistes, que construïm la informació i als lectors que reben aquesta, i en aquest cas als museus, que poden oferir tota la seva riquesa fent només un clic.

 

Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *