Viquitrobada 2013 celebrada a Barcelona

El passat 17 de novembre de 2013 va tenir lloc la trobada anual de la comunitat d’editors catalans, la Viquitrobada, que es va celebrar en un espai públic (Casal de barri Can Travi) del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona. Organitzat per Amical Wikimedia, l’esdeveniment va comptar amb més de 40 editors de la Viquipèdia en català i dels seus projectes germans que van tenir l’oportunitat de parlar cara a cara sobre temes que afecten els seus projectes. L’acte va durar tot el dia: el matí fou destinat a un format més formal, mentre que el dinar i la tarda foren concebuts com una estona més informal. La Viquitrobada va ser filmada pels càmeres de TV3.

Foto de grup de la Viquitrobada 2013

Foto de grup de la Viquitrobada 2013

Els viquipedistes vinguts de tot arreu arribaren d’hora, cap a les 9:30 del matí. L’esdeveniment estava programat per començar a les deu en punt, i així va ser: El president d’Amical Arnaugir i el gestor de projectes GLAM Kippelboy obriren la conferència amb algunes paraules de benvinguda que van ser el punt de partida per un dia intens i frenètic. Després que tothom es presentés davant de la resta va començar el debat real: els organitzadors havien conncebut un programa segons el qual la discussió s’havia de dur a terme en grups, de tal manera que tothom tingués prou temps per participar i es pugués tractar qualsevol tema dels proposats. Cada grup designà un membre per liderar el debat i que, a més, després tenia la responsabilitat de presentar les conclusions al davant de tots els assistents amb un parlament de tres minuts.

Grups de treball sobre diferents temes

Grups de treball sobre diferents temes

A la primera ronda de grups es debaté sobre quatre temes: “Articles de qualitat a la Viquipèdia en català (com millar el procés d’avaluació, incrementar la participació, ortografia i llengua), “Centres educatius” (bloqueig d’IP, millora dels articles més consultats per estudiants, formar els professors), “Referències i admissibilitat” (inclusionistes versus exclusionistes, admissibilitat estructural, casos anteriors, autocentrisme) i “Xat mensual” (promocionar-lo de manera més eficient). Després de la pausa pel cafè, començà la segona ronda de discussions, en la qual es tractaren uns altres quatre temes: “WikiArS i multimèdia” (iniciativa WikiArS, encàrrecs per viquipedistes, acords amb escoles), “Grup tècnic” (bots, Wikidata, MediaWiki, Lua, Wikimedia Labs, compartició de codis), “Novells” (com incrementar la retenció dels novells, actualització de les pàgines d’ajuda, vídeos tutorial, Editor Visual) i “GLAM” (experiències de col·laboracions GLAM, recerca). Quan finalitzà el debat, els líders de grup resumiren les conclusions per tota l’audiència de tal manera que tothom pugué saber què es discutí en els altres tres grups on no estava present.

Brindant amb stroopwaffels

Brindant amb stroopwaffels

Però encara quedava una hora i mitja per dinar: la següent part programada era la “Call to action”, o “Crida a l’acció”. Cada assistent tingué la possibilitat d’aixecar-se i demanar ajuda i col·laboració per qualsevol projecte que tingués en ment o estigués duent a terme. Aparegueren multitud de projectes diferents, des de voluntarisme per Wikidata fins al Viquiprojecte Bolets, passant per la Viquipèdia parlada, bots, disseny d’escuts d’armes o el sistema de mentorització per novells. Tanmateix, la part més interessant (i sorpresa) encara havia d’arribar: cadascun dels assistents s’hagué d’aixecar –de nou– i apuntar-se a alguna de les crides d’ajuda fetes anteriorment, de tal manera que tothom es va emportar deures a casa!

La darrera part de la Viquitrobada consistí en un debat general en el qual es tractaren altres temes. Un cop acabat el matí, la majoria d’assistents es dirigiren a un restaurant proper per dinar (òbviament, amb stroopwaffels, cortesia de la usuària catalano-neerlandesa Laurita) i, més tard, continuaren la Viquitrobada de manera més informal en el seu lloc preferit, és a dir, en un bar acollidor, amb bona companyia i bona beguda.

Vegeu més fotos a la galeria de Commons!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *