El projecte amb la Fundació Joan Miró permet millorar els continguts sobre l’artista a la Viquipèda

Una acció internacional pretendrà millorar la informació mironiana en llengües d’arreu del món

Un moment de la Viquimarató de 35 hores dedicada a l'Espai 13

Un moment de la Viquimarató de 35 hores dedicada a l’Espai 13

Els resultats del viquiprojecte engegat entre la Fundació Joan Miró i Amical Wikimedia permeten observar com s’han posat a l’abast de la societat coneixements de qualitat sobre la figura i l’obra de Joan Miró i la Fundació Joan Miró servint-se de la Viquipèdia i els seus projectes germans.

El viquiprojecte, coordinat i dinamitzat per la historiadora de l’art i viquipedista Esther Solé, ha permès que la Viquipèdia incorpori ara 142 referències bibliogràfiques rigoroses repartides entre els més de quaranta articles vinculats a la figura de Joan Miró. Les fonts bibliogràfiques són, de fet, la base dels continguts de l’enciclopèdia per controlar la seva veracitat. Els articles de temàtica mironiana han augmentat 107.972 caràcters wiki. En total, les visites als articles de la Viquipèdia en català sobre Joan Miró, les seves obres i relacionats han crescut durant el període del projecte de 3886 a 4900 (un 78%).

Un altre dels punts del viquiprojecte ha estat la col·laboració del Departament Educatiu, del Departament de Conservació i de la Biblioteca de la Fundació i la promoció de l’edició voluntària de la Viquipèdia entre els conservadors i altres treballadors. A més, s’han fet tallers i xerrades a alumnes de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

I ara, què? Joan Miró Global Challenge

L’auditoria realitzada l’estiu de 2013 va revelar que la Viquipèdia en català és el punt d’origen dels continguts sobre Miró a la Viquipèdia en general: si no existeix en català, no existeix en cap altre idioma. A més, els articles relacionats amb Joan Miró i la seva obra eren objecte d’un franc interès, entre d’altres, a la Viquipèdia en rus o japonès —tant pel número d’articles de temàtica mironiana existents com pel nombrede visites que aplegaven. Així doncs, un dels principals focus d’atenció del projecte actual consistirà en millorar a nivell qualitatiu i quantitatiu la informació mironiana disponible a aquelles versions de la Viquipèdia on l’artista i la seva obra suscitin major interès. Aquesta acció de millora consistirà en un concurs de caràcter internacional, anomenat Joan Miró Global Challenge.

Inspirada en la Hoxne Challenge del Museu Britànic, pretén ser una jornada organitzada pel maig d’edició a nivell mundial d’una selecció de 10-15 articles clau sobre Joan Miró i la seva obra en aquelles versions de la Viquipèdia on s’ha detectat una major demanda de continguts relacionats amb l’artista o que tenen un nombre de lectors i editors potencials destacat.

Una estreta aliança

La Fundació Joan Miró, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, manté la seva missió de posar a l’abast de la ciutadania coneixement de qualitat sobre la figura i l’obra de Joan Miró mitjançant l’enciclopèdia lliure i col·laborativa Viquipèdia. Inicialment, l’any 2011 va organitzar una viquimarató, una jornada d’edició de continguts a Viquipèdia, amb motiu de l’exposició Joan Miró. L’escala de l’evasió; els articles sobre obres de Miró creats durant aquesta jornada van formar part dels continguts disponibles a la QRpedia de la mostra.

Aquesta voluntat va continuar amb una nova acció el passat abril de 2013: la viquimarató més llarga de la història, de 35 hores, per a celebrar 35è aniversari de l’Espai 13 i completar la informació sobre els artistes emergents que han estat protagonistes d’aquest espai de la Fundació. Una auditoria sobre els continguts de Joan Miró i la incorporació d’Esther Solé com a viquipedista resident són un pas més en la voluntat de difusió dels coneixements sobre Miró a la Viquipèdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *