Exposició amb esperit “wiki” al Museu d’Art Jaume Morera

Una exposició temporal dedicada als retrats del fotògraf Francesc Català-Roca amaga una tasca col·laborativa entre viquipedistes, museus i biblioteques

Un visitant escaneja un codi QR a l'exposició Joan Miró. L'escala de l'evasió.

Un visitant escaneja un codi QR de la Viquipèdia a l’exposició “Joan Miró. L’escala de l’evasió” de la Fundació Joan Miró

Avui el Museu d’Art Jaume Morera ha inaugurat una exposició temporal dedicada als retrats realitzats pel fotògraf Francesc Català-Roca. En aquesta ocasió, l’exposició incorporarà la tecnologia de la QRpedia per tal que els visitants que vulguin saber més sobre els personatges retratats puguin accedir a través dels seus telèfons mòbils a l’article corresponent de la Viquipèdia, que els serà mostrat en l’idioma en què tinguin configurat el seu terminal.

Per tal que les biografies continguin la informació suficient per satisfer la possible curiositat dels visitants, s’ha engegat un projecte per millorar-les. A més de la col·laboració habitual dels viquipedistes, diverses institucions culturals del país que ja col·laboren amb la Viquipèdia han participat activament i de forma col·laborativa en la millora d’articles sobre personatges del seu àmbit d’acció i interès.

Interconnectivitat cultural

Així, si calia ampliar l’article de l’escriptor de Sant Carles de la Ràpita Sebastià Juan Arbó, des de la Biblioteca de Roquetes n’han ampliat la biografia. El mateix ha passat amb la Biblioteca Pública de Girona amb l’article sobre Joan-Josep Tharrats. Si el pintor i escriptor expressionista Antonio Saura tenia una biografia molt breu a la Viquipèdia, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha alliberat un text sobre l’artista perquè pugués ser utilitzat a l’enciclopèdia. O, si l’escultor Xavier Corberó té obra al Museu Víctor Balaguer, una de les viquipedistes residents del museu n’han ampliat l’article amb informació de referència. A més, també s’ha comptat amb la participació d’estudiants de doctorat de la Universitat de Lleida, els quals han col·laborat ampliant els articles sobre Josep Guinovart, Ana María Matute o Antoni Clavé.

D’aquesta manera, a través de la Viquipèdia s’ha aconseguit sumar diferents equipaments culturals de Catalunya, que potser mai abans havien col·laborat, per contribuir en la democratització del coneixement, posar en valor el coneixement generat a les institucions i retornar-lo a la societat, amb qui s’ha volgut estrènyer els llaços perquè s’involucrés activament en la vida del museu, tot obrint la porta a prendre part de les tasques prèvies a la inauguració de l’exposició al públic.

El febrer de 2013 el Museu d’Art Jaume Morera, de Lleida, va engegar un viquiprojecte amb Amical Wikimedia per millorar la presència a la xarxa tant del museu com de l’art català contemporani i els artistes lleidatans més representatius, tot seguint uns principis de qualitat i transparència que requereix l’enciclopèdia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *