Cares conegudes de la cultura fusionen poesia recitada amb Viquitexts

Gemma Lienas participant en el projecte de Viquitexts pel Dia de la poesia

Gemma Lienas participant en el projecte de Viquitexts pel Dia de la poesia

Diversos personatges destacats del món de la cultura han desfilat aquest matí per la Filmoteca de Catalunya per enregistrar poemes lliures de drets d’autor, incorporar-los a Viquitexts i fer més enriquidora la lectura poètica en motiu del Dia Mundial de la Poesia. Organitzat per Amical Wikimedia, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya, el recital poètic pretén complementar amb aquestes gravacions 50 poemes clàssics de la llengua catalana d’autors com Cerverí de Girona, Ramon Llull, Ausiàs March, Joan Maragall, Joan Alcover, Joan Salvat-Papasseit i Joaquim Rubió.

El passat 24 de novembre Viquitexts, la biblioteca lliure, va celebrar els seus 10 anys. Viquitexts nasqué com un projecte en el qual es podien allotjar les fonts de la Viquipèdia amb l’objectiu de garantir una verificabilitat total i que, a mes, posseïa un procés de revisió obert. Durant aquests anys, Viquitexts ha anat evolucionant cap a una biblioteca digital molt més inclusiva on es dóna a les obres de llicència lliure o de domini públic una segona vida, digital i accessible.

La versió en català va arribar el març de 2012 a les 10.000 pàgines amb la darrera pàgina de Contes de Hans Christian Andersen, gràcies al treball desinteressat d’una desena d’usuaris. Entre els 350 llibres, n’hi ha que a la xarxa no es troben enlloc més: Terra baixa, Diàlegs I de Plató, les tragèdies de Shakespeare, Romeu i Julieta i Hàmlet o Les Tragedies de Séneca, en són alguns exemples. Actualment frega les 20.000 pàgines transcrites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *