“Tots i cadascun dels 170.647 usuaris registrats a la Viquipèdia se sentiran receptors d’aquest reconeixement”

Discurs pronunciat per Arnau Duran, president d’Amical Wikimedia, a l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2014

Bona nit a tots i totes. Estem molt agraïts de poder estar avui aquí. Gràcies per haver pensat en nosaltres i per haver-nos atorgat el gran honor de rebre un dels Premis Nacionals de Cultura d’enguany.

Els viquipedistes no som gaire amants dels personalismes; aquest premi atorgat a Amical Wikimedia ni molt menys pertany només als seus membres, sinó que pertany a tots i cadascun dels editors que estan construint la més gran obra del planeta. De fet, demà tots i cadascun dels 170.647 usuaris registrats a la Viquipèdia en català, un veritable exèrcit pacífic de guerrers per la llengua, se sentirà receptor d’aquest reconeixement.

Sabíeu que la Viquipèdia en català va ser la primera viquipèdia que tingué articles en llengua no anglesa i que, per tant, va ser qui va obrir la porta cap al multilingüisme? Sabíeu que els viquipedistes tenim com a objectiu posar tot el coneixement en la nostra llengua a l’abast de la societat?

La Viquipèdia en català és molt més que una estructura d’estat. Traspassa fronteres, guarda i promou la nostra llengua, crea xarxa cooperativa i defensa la moderació, la neutralitat i la tolerància envers els punts de vista dels altres. Més enllà de les vicissituds geogràfiques físiques i polítiques, la nostra comunitat és present arreu del món. La força de la Viquipèdia rau en la seva comunitat de voluntaris, els quals sumen esforços per construir una de les obres més consultades en català.

Editar la Viquipèdia en qualsevol llengua és una forma moderna de participació dels ciutadans en la cosa pública. Editar la Viquipèdia és col·laborar per a una educació millor i una cultura més ampla. La Viquipèdia es relaciona amb el coneixement obert, la ciència oberta, les dades obertes i el govern obert, elements clau del coneixement i la saviesa del segle XXI. Editar la Viquipèdia, fer-la servir, corregir-la, informar d’errors, citar-la, o contribuir a altres formes de coneixement obert, és apostar per una societat més culta, per una societat on tothom tingui la millor educació. Perquè una societat  més culta és també una societat ben informada i, per tant, més democràtica.

No voldria deixar passar l’ocasió per convidar-vos a conèixer i col·laborar amb la Viquipèdia i altres projectes de coneixement lliure en català. Entre tots ho fem possible.

Moltes gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *