6300 fotografies del patrimoni natural per a la Viquipèdia

El concurs de fotografia Wiki Loves Earth, organitzat a diversos països d’arreu del món, ha aplegat 6323 fotografies del patrimoni natural dels territoris de parla catalana, que serviran per engrandir la cobertura la cobertura gràfica de la Viquipèdia sobre els elements del patrimoni natural. A nivell internacional han estat 59.000 fotografies i l’aportació d’Andorra i les àrees catalanes se situa en la tercera posició. A Catalunya, part de les imatges participant seran incloses a la web del Sistema d’Espais Protegits de la Generalitat gràcies a la seva llicència lliure.

La participació és destacable en l’àmbit Metropolità de Barcelona, amb 2.300 fotos, i a les Comarques Gironines amb 45 participants. Ha estat menor en l’àmbit de Ponent i en les Illes Balears. Cal destacar també la participació relativa a Andorra amb 631 fotos de 12 participants. El lloc més popular ha estat les Serres del Cadí-el Moixeró, amb 12 participants, i el lloc més fotografiat és la Serra de Collserola amb 473 fotos. El Massís del Montseny està en segona posició tant en participació com en fotografies.

Segons Àlex Hinojo, responsable de projectes d’Amical Wikimedia, “aquest tipus de concursos van molt bé per donar a conèixer el nostre patrimoni a un públic més ampli, i també per documentar el seu estat per a generacions futures”.

El concurs fotogràfic WLE es va iniciar l’any 2013 com una prova pilot a Ucraïna i aquest any s’ha obert a nivell mundial. Està organitzat de forma federativa amb un nivell local i un d’internacional. Hi ha diferents categories de participació i premis, i un jurat escollirà els guanyadors del concurs local i també els seleccionats per participar en el concurs internacional. El jurat català estarà format per fotògrafs, professionals de medi ambient i usuaris experimentats de la comunitat Wikimedia.

Premis

El projecte compta amb l’impuls de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que se suma a altres iniciatives que s’estan duent a terme a i dins l’administració. Els premis, patrocinats per la Secretaria de Medi Ambient i la Xarxa de Custòdia del Territori, són:

  • Premi absolut a la millor fotografia: Una experiència ecoturística Viulaterra i un lot de premis de productes de Custòdia del Territori.

  • Premis per àmbits territorials: Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Comarques centrals, Comarques gironines, Metropolità, Ponent i Terres de l’Ebre. Primers premis territorials, amb una experiència ecoturística Viulaterra, i segons i tercers premis territorials, amb un lot de productes de Custòdia del Territori.

Les Comarques Gironines tenen un premi addicional del Patronat de Turisme Costa Brava Girona que ofereix una estada per a 4 persones en un alberg en règim de dormir i esmorzar més una activitat, a escollir entre l’Alberg Ruta del Ferro, amb lloguer de bicicletes per la Via Verda; l’Alberg a la Vall d’en Bas, amb una visita guiada de senderisme; l’Alberg de Banyoles, amb una volta a l’Estany amb la barca La Tirona; i l’Alberg Costa Brava de Llançà, amb una activitat de caiac SK Kayak.

Podeu veure més informació sobre les dades en la pàgina del projecte a la Viquipèdia. Mostrem algunes de les fotos selecciones per la portada de la Viquipèdia sense cap implicació pel jurat.

One thought on “6300 fotografies del patrimoni natural per a la Viquipèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *