“El secret principal de la Viquipèdia és que hi ha molta gent darrere”

Arnau Duran, president d’Amical Wikimedia, ha estat entrevistat avui al programa L’entrevista de Catalunya Informació, amb Eva Compta.

  • La Viquipèdia és un projecte com la Sagrada Família. No preveiem que estigui acabat en un futur molt proper. És un projecte en contínua renovació i que es treballa al dia a dia. El que volem és tenir-ho tot al millor possible i atreure el màxim de gent per tal de fer-ho encara millor.
  • Quan un estudiant fa un treball la Viquipèdia és perfecta per una primera aproximació, però llavors el que ha de fet l’estudiant és anar més enllà i dirigir-se a altres fonts, complementar la informació i, al cap i a la fi, s’ha de ser crític, com quan mires la tele o llegeixes el diari. Això és el que pretenem a explicar en xerrades a instituts, escoles i universitats. I, en part, a la societat en general hi ha hagut un canvi molt important els últims cinc anys.
  • Arnau Duran Catalunya InformacioLa comunitat d’editors viquipedistes és d’unes 3000-4000 persones, que editen regularment cada mes. A Amical som unes 80 persones que hem volgut donar un pas més i fer pedagogia al carrer. Però realment els importants són els membres editors de la Viquipèdia perquè són ells els que bolquen el coneixement i que fan que aquest coneixement estigui a l’abast de tota la societat en la seva llengua i de manera gratuïta i sense drets d’autor.
  • El coneixement ha d’estar disponible en la llengua d’un poble, i aquesta és la nostra voluntat: que el coneixement estigui disponible en català i que la cultura catalana estigui disponible per tot el món.
  • El secret principal de la Viquipèdia és que hi ha molta gent darrere. Per ser un editor no cal ser un professional ni un expert, al contrari, hi ha gent de molts perfils diferents: des d’estudiants fins a jubilats, passant per catedràtics i gent de tota mena. És una obra que està en continua revisió i la mateixa comunitat és la que fa de filtre.
  • La Viquipèdia està constantment actualitzada. De fet, sempre que succeeix un fet d’actualitat, el primer que fa tothom és anar a Internet i mirar la Viquipèdia: “Ostres, ja està actualitzada!”.
  • Tenir una obra de les característiques de la Viquipèdia en la teva llengua té molt valor. Hi ha llengües molt menors, d’Indonèsia o d’Àfrica, que ara s’estan donant a conèixer i estan construint la seva primera gran enciclopèdia en la seva llengua.
  • El pal de paller de la Viquipèdia és que tot el coneixement que hi ha està basat en altres fonts. Quan un usuari hi contribueix, no aporta coneixement per si, sinó que fa és una síntesi d’altres fonts i les plasma a l’article. Aquesta és la manera de fer de la Viquipèdia. Quan una persona consulta a la Viquipèdia ha de saber que tot el que hi ha ve d’altres fonts i, de fet si mires a peu de pàgina, diu d’on surt la informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *