Per què sóc viquipedista?

Per Josep Nogué, tresorer d’Amical Wikimedia

Sempre em fan la mateixa pregunta: “Per què sóc viquipedista?” I sempre responc amb afany d’esperonar la gent que els fa basarda participar en aquest projecte, tant fascinant i engrescador.

Em vaig jubilar l’any 2005, havent dedicat els últims tretze anys a la formació interna d’una entitat financera. Algú, a qui coneixia poc en aquell moment, em va demanar col·laborar en la creació d’una associació per tal de ser la impulsora del projecte viquimedista a Catalunya, i concretament volia que assumís la tasca de tresorer de la nova entitat. Mai li agrairé prou a en Joan Ramon Gomà – sí, va ser ell -, que m’hagués introduït, incitat a col·laborar, perquè he aprés molt en aquest temps. Però haig de dir que no tot va ser fàcil. Us ho explico. Vaig començar per fer petites entrades a la Viquipèdia, però ai, em va picar el cuquet i em vaig proposar fer el primer article de qualitat. Vaig dedicar-me de ple a traduir l’article sobre La riquesa de les nacions d’Adam Smith, que havia trobat a l’edició en francès i que em va semblar excel·lent. Però no sabia que em trobaria amb moltes dificultats a causa del sistema wiki que no coneixia en absolut. Vaig patir força, però alguns viquipedistes em van ajudar i finalment l’article en català també gaudeix de l’estrella de qualitat.

En aquells moments, em suposava una novetat global, no sabia què era el GLAM-WIKI, ni una wikitakes, ni havia obert mai cap xat IRC… El llenguatge m’era totalment desconegut i em preguntava si a la meva edat valia la pena fer l’esforç. No vaig dubtar gaire temps i finalment em vaig llançar a cercar amb normalitat què carai era tot allò. Ara, em manego força bé amb les wikis, les edicions, Commons, etc.

En assumir la tasca de tresorer vaig intentar que tothom pogués entendre els comptes, i, un pas més, que s’interessés per ells. Estic convençut que, per fer el seguiment dels projectes que estem endegant, és un principi bàsic. Amb l’ajut d’alguns membres, vaig anar millorant la informació econòmico-financera de l’Amical, guiat per dos principis centrals: la transparència i la claredat. Avui, n’estic convençut, qualsevol soci que vulgui saber com i en què es gasten els diners que administrem ho té més fàcil i a un clic de distància. Des dels moviments de caixa – entrades i sortides – fins al control d’emissió i cobrament de les factures que emetem, passant per la distribució de la despesa pels programes que conformen el nostre pla estratègic. Només cal superar la mandra que ocasiona enfrontar-se amb unes taules plenes de números. A més, qualsevol que no sigui soci pot veure a la nostra web els resums econòmico-financers de l’Amical Wikimedia des del seu naixement.

Avui dedico més temps a l’administració dels projectes que a editar, però espero no deixar-ho del tot, ja que si no edites, t’allunyes massa i al final et converteixes en un buròcrata, en el sentit pejoratiu del concepte.

Finalment, voldria dir que crec hem de seguir millorant les aplicacions per tal de fer més fàcil l’accés per part de tothom que ho vulgui. Que les eines no siguin el principal destorb per divulgar el coneixement. I, com diu Aristòtil, en l’inici de la seva obra Metafísica: “Tots els homes desitgen, per la seva naturalesa, saber”. Amb la Viquipèdia i els seus projectes germans ho estem fent possible.

Vull col·laborar en la distribució del coneixement perquè tothom hi tingui accés, sense cap tipus de limitació. Per això sóc viquipedista.

4 thoughts on “Per què sóc viquipedista?

  1. Begoña Espinilla Berastegui

    Molt be Josep m’agradat molt el teu article. Espero que seguexis amb Wikipedia i que puguem continuar fent que tothom pugui accedir a la cultura.

  2. Ferran Pujantell

    Molt be Josep!!! Ens ha agradat molt. Es fonamental per a tots nosaltres tenir una font d’info amb el nostre idioma.
    Gracies pel vostre treball, a tu i a tots els teus companys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *