Intercanvi cultural a l’estil viquipedista

Vista de la Fira del Llibre de Göteborg el 2013 (Mattias Blomgren)

Vista de la Fira del Llibre de Göteborg el 2013 (Mattias Blomgren)

La cultura catalana és, enguany, convidada a la Fira del Llibre de Göteborg, la més important dels països nòrdics i la segona més important d’arreu d’Europa, després de la coneguda Fira del Llibre de Frankfurt. En ella s’hi apleguen 100.000 assistents, entre escriptors i professionals del món editorial i literari de tot el món, però des de l’any passat també hi ronden viquipedistes suecs fent fotografies per poder il·lustrar l’enciclopèdia. Entre els objectius d’aquests fotògrafs altruistes suecs s’hi troba aquest any la desena d’escriptors catalans presents a la fira.

Quan a principis de setembre el viquipedista suec Per A.J. Andersson ho va comunicar a “La taverna” de la Viquipèdia en català, la comunitat catalana ho vas trobar fantàstic. No només aconseguien fer fotos de qualitat d’escriptors catalans, sinó que també creaven els seus articles en suec, expandint la cultura catalana arreu del món a través d’Internet i complint el segon gran objectiu d’Amical Wikimedia: “que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per tothom en qualsevol llengua”. Entre els autors catalans que ja tenen article en suec es troben Núria Amat, Jaume Cabré, Najat El Hachmi, Francesc Parcerisas, Javier Cercas, Marta Pessarrodona, Care Santos, Albert Sánchez Piñol i la il·lustradora Mariona Cabassa. Per a més inri, la viquicompetició setmanal a la Viquipèdia en suec ha tingut els Països Catalans i Brasil (l’altre país convidat a la Fira del Llibre) com a tema, de manera que s’han creat en suec articles com la USAP de Perpinyà o les comarques catalanes.

Insígnia de la viquicompetició sobre Brasil i Països Catalans (Per A.J. Andersson)

Això no podia quedar així. Havíem de fer alguna cosa. I quina millor manera que creant els article sobre els artistes suecs presents a la Mercè 2014, on Estocolm és la ciutat convidada? Així és com aquesta setmana a la Viquipèdia en català estem immersos en la “Setmana sueca”, que ja ha permès crear diversos articles sobre grups musicals suecs. A més, es crearan articles dels escriptors brasilers presents a la fira de Göteborg i que ara podran tenir una fotografia gràcies a la iniciativa dels viquipedistes suecs.

Com explica Andersson, “la literatura catalana hauria de ser més present i coneguda a l’estranger. Els suecs sabem molt poc de la cultura catalana, a part del que veiem quan visitem Barcelona en un dia festiu. Personalment, intento difondre el coneixement del català amb els meus articles sobre la cultura catalana a la Viquipèdia en suec. Trobo fascinant la cultura i història catalana, i alguns dels meus grups preferits són catalanoparlants, com Sau i Antònia Font”. Volem felicitar per aquest projecte a Per A.J. Andersson, Albin Olsson, Mattias Blomgren i Lennart Guldbrandsson, entre altres. Amb iniciatives com aquesta ens acostem una mica més a l’objectiu de la Viquipèdia d’aplegar tot el coneixement d’arreu del món en el major nombre de llengües possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *