Què hem llegit i editat el 2014?

Vegeu-lo també a YouTube i a Vimeo

La Fundació Wikimedia llança el seu primer vídeo resum de l’any, la crònica de l’alegria, el dolor, la por, la capacitat de recuperació, i els descobriments que han caracteritzat aquest 2014. Més que res, aplaudeix a aquells que vénen a la Viquipèdia a aprendre i entendre la complexitat del nostre món, i a aquelles que editen i milloren la informació perquè altres puguin fer el mateix.

En veure el vídeo, embarques en un viatge a través del món i la Viquipèdia, revisant el s’ha llegit i editat aquest any. Des de la Copa del Món de Futbol de 2014 a les eleccions generals de l’Índia, i de l’Ice Bucket Challenge al brot d’Ebola, segueixes els fils dels descobriment a través de la vasta constel·lació de coneixement de la Viquipèdia, trobant formes de contribuir-hi pel camí. Viatgem de Sotxi a l’espai exterior en menys de tres minuts.

La Viquipèdia és un dels llocs més populars al món, però la Fundació Wikimedia (WMF) és una petita organització sense ànim de lucre. El vídeo va ser elaborat amb un pressupost reduït, i en menys de dos mesos, gràcies a la generosa col·laboració i aportacions dels voluntaris viquipedistes. L’storyteller i productor audiovisual de la Fundació Wikimedia, Victor Grigas diu: Vam haver de ser creatiu perquè sortís bé, no podíem llençar els diners. Aquest vídeo va ser fet amb eines quotidianes: un ordinador, una connexió a Internet, trencar-nos el cap, investigant i col·laborant, i amb el contingut lliure que la gent corrent carrega a la Viquipèdia.

Cada imatge i vídeo utilitzat va ser penjat per tu. El compromís de Wikimedia amb l’accés obert i la informació lliure estableix que només podíem utilitzar fotos i vídeos lliures per produir aquest vídeo. Encara que la Fundació pot haver editat el vídeo, les contribucions han arribat d’usuaris d’arreu del món.

Veuràs moltes imatges increïbles amb llicència lliure en el vídeo: belles fotografies de monuments, enregistraments de grans esdeveniments mundials per periodistes ciutadans. Alhora, també podràs veure algunes imatges granulades i datades, com ara les utilitzades per il·lustrar la lluita de l’Àfrica Occidental contra el mortal brot d’Ebola. Les imatges utilitzades per il·lustrar aquesta part són de 1976, d’un brot al Zaire. Encara que n’hi ha altres imatges més recents amb llicència lliure, la majoria estan dirigides a l’ús adequat dels equips o al laboratori i instal·lacions de protecció personal, més que no pas a l’impacte immediat en les vides humanes.

Amb centenars de milions de persones que depenen de la Viquipèdia per aprendre i entendre més sobre el món que els envolta, la instància de l’Ebola destaca la immensa necessitat d’imatges amb llicència lliure dels esdeveniments mundials importants. Animem a la gent a tot arreu a compartir lliurement imatges i fotografies de persones importants, llocs i esdeveniments històrics i en fer-ho, ajudar a posar la suma de tot el coneixement a l’abast de tothom. Pots pujar les teves fotos a Wikimedia Commons, el repositori central de fitxers de la Viquipèdoa, sota una llicència lliure.

Si bé el tractament de l’Ebola en aquest vídeo posa en relleu la contínua necessitat que la gent contribueixi amb imatges amb llicència lliure, també és una inspiradora història real sobre la col·laboració en aquest camp. A mesura que es propagava el brot d’Ebola, acabant amb les vides de persones en nombrosos països, Wikimedia va buscar maneres per contribuir-hi. Juntament amb Traductors sense Fronteres i els professionals mèdics de la Fundació WikiProject Med, voluntaris van traduir l’article sobre l’Ebola en més de cinquanta llengües, entre elles nombroses llengües africanes. L‘octubre The New York Times informava que la Viquipèdia s’havia convertit en una font d’Internet fiable d’informació sobre l’Ebola.

La Viquipèdia reflecteix el món que ens envolta. Amb cada nou esdeveniment, canvia i creix, allotjant els triomfs i les pèrdues de la humanitat. És el projecte més gran de coneixement col·laboratiu en la història humana, i és possible gràcies a fins i tot la més petita de les contribucions de persones d’arreu del món. Uniu-vos a redescobrir el 2014, i doneu voltes a la possibilitat de contribuir al coneixement sense límits de la Viquipèdia.

Junts, editem la nostra història comuna.

Katherine Maher

Cap de comunicació

Fundació Wikimedia

Publicat originalment al blog de la Fundació Wikimedia (CCBYSA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *