Amical a la primera trobada europea de coordinadors GLAMwiki

GLAMwiki coordinators meeting, París, 2015

GLAMwiki coordinators meeting, París, 2015

Ja fa cinc anys de la col·laboració pionera entre Viquipèdia i el Museu Britànic, seguida immediatament de col·laboracions a casa nostra amb institucions com el Museu Picasso, el MACBA, la Fundació Joan Miró o fins i tot el Museu Nacional.

Ha plogut molt des de llavors i el projecte ha evolucionat i s’ha estès per la majoria de països europeus. En alguns d’aquests països s’ha creat la figura de coordinador GLAMwiki, per tal de promoure aquest tipus de col·laboracions entre el sector cultural i les comunitats que participen en els diversos projectes impulsats per la Fundació Wikimedia.
El cap de setmana del 6 al 8 de març va tenir lloc la primera trobada de coordinadors europeus de projectes GLAMwiki a París, coorganitzada per Europeana i Wikimédia France. Es va tractar d’una reunió a porta tancada on els principals impulsors de projectes GLAM a nivell europeu van poder compartir experiències, èxits i fracassos.
En aquest temps, les comunitats han madurat força a nivell de projectes. Qui més qui menys ja ha organitzat una viquimarató, ha tingut un viquipedista resident o ha fet una donació de continguts. Ara el principal repte és de sostenibilitat en el temps i d’escalabilitat.
Dissabte al matí vam fer fet una presentació on cada organització presentava la situació del seu projecte GLAM, mencionant si era liderat per voluntaris o empleats, el pressupost associat i els millors projectes, èxits i fracassos. Amical no respon a una estructura estatal sinó a una comunitat cultural. Aquí podeu trobar la nostra presentació la podeu trobar i aquí la resta de presentacions i imatges de l’acte.
Alguns dels temes analitzats en el debat posterior van ser la relació capítols (chapters) i comunitat. I les particularitats de cada país per establir col·laboracions amb institucions públiques. Per exemple: França es basa en un sistema de convenis formals amb uns compromisos establers, uns objectius i un seguiment, mentre que Amical funciona basant-se principalment en els tècnics, començant primer la col·laboració i després signant un conveni marc, només si és exigit per algun dels col·laboradors. Totes dues estratègies tenen els seus punts forts i els seus punts febles.
El projecte d’Amical que va generar més interès és el que estem duent a terme amb el Servei de Biblioteques públiques de la Generalitat de Catalunya. Sèrbia, Ucraïna i Itàlia van mostrar molt interès en reproduir literalment el nostre model.
A la sessió de tarda vam parlar de quines són les mètriques, eines o sistemes per compartir millor les nostres experiències amb les institucions culturals i amb la resta de capítols. En aquest punt, al meu parer, hi ha una gran diferència entre els directors de programa que són viquipedistes i els que no. Els que no ho són sovint mostren certa “por” d’interactuar amb la comunitat i no se senten còmodes amb algunes eines bàsiques dels entorns wiki. Com a anàlisi general del dia, penso que es nota molt la diferència entre els chapters on el GLAM Director forma part de la comunitat i aquells en les que és un mer empleat extern. Aquest però, és un debat freqüent en totes aquelles organitzacions sense ànim de lucre on existeix la figura d’un empleat o personal alliberat.
Vosaltres… què hi penseu?
Tagged on:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *