Jornada a L’Alguer: Les Biblioteques del Futur i la Promoció de la lectura

Carme Fenoll i Joan Elies Adell

Carme Fenoll i Joan Elies Adell

El passat dissabte 18 d’abril a les 18h. va tenir lloc a la Biblioteca Mediterrània de l’Alguer una jornada per als amants de la informació i la lectura. L’Espai Llull de l’Alguer va convocar a un seguit de professionals a exposar les seves idees sobre el present i el futur dels equipaments bibliotecaris i sobre les estratègies per difondre millor el coneixement. L’acte va coincidir amb la inaguració de l’exposició Català, llengua d’europa, a la mateixa biblioteca

 De les cinc presentacions ofertes, dues d’elles van anar a càrrec de professionals catalans convidats per l’Espai Llull a l’Alguer: la Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l’Àlex Hinojo, director dels projectes culturals d’Amical Wikimedia. Joan-Elies Adell, responsable de l’Espai Llull, va ser l’encarregat de presentar i moderar la sessió.

 Va iniciar la jornada la Carme Fenoll, parlant de la història d’èxit del sistema bibliotecari català, que enguany celebra el seu centenari mitjançant la commemoració nacional de l’Any de les biblioteques. Fenoll va posar de relleu la flexibilitat que han tingut les biblioteques públiques per anar-se adaptant a les necessitats del seu temps, incorporant diferents suports i serveis sense desatendre la seva essència democratitzadora d’accés a la cultura. Ens va parlar de la bona feina d’aquests equipaments en matèria de cohesió social i de la convivència del format digital i físic de la informació.

A continuació, Maria Antonietta Ruiu, presidenta de l’Associació Italiana de Bibliotecaris, Secció Sardenya, va oferir una interessant presentació dels diferents models bibliotecaris que són tendència a Europa. Entre ells, trobem els Idea Store, un model bibliotecari londinenc que s’apropa al concepte de centre comercial i que ha revolucionat moltes idees preconcebudes. Ens va presentar uns espais cada vegada més flexibles, oberts, còmodes i simbòlics (a Itàlia, per exemple, amb el cas de Càller o Bolonya) amb una base enfocada a acollir a tothom i despertar la curiositat amb serveis innovadors.

 Arnaldo Cecchini, Director del Departament d’Arquitectura de la Universitat de Sàsser va exposar el paper de les biblioteques en la història com a preservadores del coneixement però destacant el paper actual de les biblioteques al servei de la integració. Un exemple que va utilitzar és el del fet que per a molts immigrants el carnet de la biblioteca és el primer document que els hi serveix per demostrar la seva residència en un país. Posteriorment, va presentar la seva valoració dels vuit mesos de la posada en funcionament de la renovada Biblioteca Mediterrània, destacant-ne la voluntat d’obrir-se encara més per anar a buscar al públic jove i infantil.

En quart lloc, Àlex Hinojo, va presentar la Viquipèdia com a una excel·lent eina de difusió del coneixement des d’una basant col·laborativa. Visualitzant l’entrada de L’Alguer, Hinojo va exposar l’impacte que té la Viquipèdia a internet i va animar als participants de la jornada a sumar-se com a voluntaris d’aquest projecte mundial. Un dels aspectes més destacables és la capacitat de la Viquipèdia a donar altaveu a les llengües minoritàries. Per últim, va presentar el projecte col·laboratius amb Biblioteques de Catalunya, on des de fa més de dos anys s’està fent una tasca pionera.

Va cloure la jornada Alessandra Sento, Directora de la Società Umanitaria de l’Alguer, que va explicar-nos la vinculació de la seva Mediateca amb el Govern català. En destacava el projecte ‘Catalunya Cinema’ que es va dur a terme en darrera edició l’any passat. A.Sento va explicar també projectes per fer arribar la ciència als més petits i va sorprendre gratament amb la oferta constant de noves propostes, ara també en mitjans digitals, per obrir aquesta Societat històrica a les necessitats del moment.

El nombrós públic que omplia la sala d’actes va tenir també una estona per adreçar preguntes als convidats i per oferir les seves reflexions, totes elles encaminades a reforçar el paper rellevant de les biblioteques en la societat actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *