Sis mesos d’Arqueopèdia

Per Vàngelis Villar

Preparant un article en el marc del Viquiprojecte Arqueopèdia

Preparant un article en el marc del Viquiprojecte Arqueopèdia

El passat dia 17 d’abril va tenir lloc la primera reunió de control del projecte Arqueopèdia, el qual va iniciar el seu trajecte arran d’una Viquimarató d’arqueologia celebrada al Raval de Barcelona el mes d’octubre de 2014. Han passat sis mesos i hem cregut necessari donar un cop d’ull als objectius que ens havíem proposat, variar aquells que creguéssim erronis i proposar-nos nous reptes.

Arqueopèdia és un projecte compartit amb CSIC, CORE-UAB, Museu de Gavà i Amical Wikimedia que busca millorar els continguts d’articles relatius a l’arqueologia a Catalunya. Ho fa des de diferents òptiques, amb diferents entitats representades, on cadascuna de les quals té la voluntat d’aportar allò que millor sap fer: recerca, docència i divulgació.

La valoració general de com ha evolucionat el projecte és molt positiva ja que al llarg dels seus sis mesos de vida ha anat avançant duent a terme diverses activitats. S’ha realitzat una Viquimarató a Gavà, emmarcada plenament en el projecte Arqueopèdia i se n’està preparant una segona a Sabadell, prevista per a finals de maig. La Viquimarató de Gavà ens ha permès valorar les propostes metodològiques d’associació entre usuaris, articles i institucions participants així com l’establiment d’un grup d’edició local per a la millora d’articles relatius a l’arqueologia al mateix municipi.

Detall de materials per a la recreació efectuada per Arqueolític.

Detall de materials per a la recreació efectuada per Arqueolític.

A part, els vincles amb la UAB han permès tenir un professor del Grau d’Arqueologia, el doctor Jordi Estèvez, disposat a incloure el projecte Arqueopèdia a l’assignatura “Arqueologia de les societats caçadores-recol·lectores”. L’anàlisi encara està pendent de valoració fins l’acabament del curs escolar però sembla que el resultat ha estat prou interessant com per a seguir-hi treballant. Feta la valoració i modificat allò que calgui, anirem a proposar-ho a altres universitats i assignatures.

Un dels fets que més ens il·lusionen és la implicació d’altres membres de la comunitat en la realització de propostes i projectes autònoms vinculats amb els objectius d’Arqueopèdia. Així per exemple, David Gómez ha creat una plantilla d’usuari que ens permet rastrejar aquelles persones vinculades amb el projecte. Igualment, Daniel Zapater i Lluís Madurell s’han organitzat per promoure diverses propostes entorn de l’arqueologia a Tarragona.

Ara per ara, doncs, podem dir que Arqueopèdia avança i que estem cobrint una bona part dels objectius inicials que ens vam marcar i que, per a sorpresa nostra, a més està engrescant altres membres de la comunitat a adaptar-lo a les seves pròpies activitats, la qual cosa ens fa valorar molt positivament els primers mesos de vida del projecte.

Properes intervencions

Per als propers mesos ens plantegem un seguit de propostes que, o bé, provenen d’anteriors iniciatives que han quedat relegades per diferents motius, o són resultat d’analitzar la feina feta fins el moment.

D’una banda, la proposta d’Oriol Vicente de bolcar a Viquipèdia els termes del diccionari d’arqueologia de TermCat estan pendents de validació i esperem poder-los tenir aviat. Aquesta proposta suposarà tenir un conjunt d’articles per ampliar sobre metodologia, instrumentació i terminologia de l’àmbit de l’arqueologia.

Ara bé, entre els nous objectius en destaquem alguns de prioritaris resultants de les activitats iniciades fins al moment:

  • Una proposta d’estructura bàsica d’allò que hauria de contenir un article sobre arqueologia. Aquest treball, dut a terme al mateix espai del projecte, permetria la possibilitat de traspassar-ho als articles que es creïn en el marc d’una trobada viquipedista o una assignatura universitària.
  • Obrir altres territoris per a l’establiment de trobades d’editors.
  • Seguir treballant per annexionar museus de l’Arqueoxarxa. Molt especialment iniciar contactes amb el Museu Arqueològic de Catalunya.
  • Definides les millores i les anàlisis del projecte, presentar l’experiència en entorns d’arqueologia, com ara la Tribuna d’Arqueologia, jornades especialitzades i publicacions.

Aprofitem per animar qualsevol persona que hi estigui interessada, a vincular-se al projecte. Per a més informació podeu consultar l’espai: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Arqueopèdia

2 thoughts on “Sis mesos d’Arqueopèdia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *