Amical Wikimedia envia una carta als eurodiputats per salvar la llibertat de panorama

Els 500 milions de persones que consulten la Viquipèdia deixarien de poder veures les obres d'art com Dona i ocell de Joan Miró o el mateix edifici del Parlament Europeu

Els 500 milions de persones que consulten la Viquipèdia deixarien de poder veure obres d’art com “Dona i ocell” de Joan Miró o el mateix edifici del Parlament Europeu

Aquest matí el president d’Amical Wikimedia, Arnau Duran, s’ha adreçat als eurodiputats dels territoris de parla catalana a través de correu electrònic i postal exhortant-los a aturar la iniciativa del Parlament Europeu que inclou una esmena de gran transcendència: no es permetria l’ús comercial d’imatges d’obres en l’espai públic sense l’autorització expressa del titular dels drets d’autor.

La carta, que fem pública a continuació seguint la voluntat de transparència, està personalitzada i interpel·la als eurodiputats que tindran en les seves mans el proper 9 de juliol aprovar o rebutjar un informe de la Comissió d’Afers Jurídics que inclou aquesta esmena.

“L’abolició de la llibertat de panorama tindria un impacte greu”, afirma la carta, ja que afectaria també editorials, creadors de contingut educatiu i mitjans de comunicació. “En la immensa majoria de casos, la imatge d’un edifici o d’una escultura situada en un espai públic no aportaria cap benefici econòmic al titular dels drets. En canvi, limitar-ne la reproducció i difusió limitaria l’accés al coneixement per part de la ciutadania europea”.

La llibertat de panorama es considera una “peça fonamental de la societat del coneixement” i la seva abolició posaria “punt final” a la llarga tradició, acceptada en molts països, que el paisatge urbà i l’àmbit públic pertanyen a tothom. “L’aprovació de l’informe faria que l’espai públic deixés, en molts sentits, de ser públic”, afirma la carta.

Més informació: Tres setmanes per salvar la llibertat de panorama

5 thoughts on “Amical Wikimedia envia una carta als eurodiputats per salvar la llibertat de panorama

  1. Pingback: Tres setmanes per salvar la llibertat de panorama | Amical Wikimedia

  2. Luis Ulzurrun de Asanza y Bueno

    Em fa goig trobar aquesta iniciativa. Pel meu compte ja he escrit a tots els eurodiputats per Espanya. Però em faltava trobar més gent que també ho fera. Moltes gràcies, doncs. És un problema molt greu. No només pels monuments. Per exemple, al meu carrer de València, més del 80% dels edificis són del 50, 60 i 70. Aleshores, una foto del meu carrer ja no seria possible mantindre-la en Commons. I com vaig jo a explicar com es el barri de l’Hort de Senabre si no puc ficar una foto a l’article? Cal lluitar. Moltes gràcies.

  3. Pingback: El Sindicat de la Imatge i el Capítol Català de la Internet Society, primers suports per salvar la llibertat de panorama | Amical Wikimedia

  4. Pingback: Fotògrafs, enginyers, investigadors, sector turístic i comunitats digitals s’uneixen per la llibertat de panorama | Amical Wikimedia

  5. Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – juny 2015 | WICCAC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *