Fotògrafs, enginyers, investigadors, sector turístic i comunitats digitals s’uneixen per la llibertat de panorama

Els eurodiputats del PP, PSOE, C’s, UDC i IU no han respost a la carta d’Amical Wikimedia i encara no s’han posicionat públicament sobre la llibertat de panorama.

Dona i ocell, de Joan Miró, no es podran veure més a la Viquipèdia si s'aprova l'informe del Parlament Europeu

Dona i ocell, de Joan Miró, no es podran veure més a la Viquipèdia si s’aprova l’informe del Parlament Europeu

Encara que la seva tasca hagi estat reconeguda recentment amb el premi Princesa d’Astúries, el moviment viquipedista no viu actualment moments de calma. Una votació del Parlament Europeu del proper 9 de juliol pot posar punt final a la llibertat de panorama i provocaria la desaparició de milers i milers d’imatges d’obres en l’espai públic de la Viquipèdia.

La campanya, engegada la setmana passada per les seccions viquipedistes europees, ha rebut el suport de diverses entitats de signe diferent, ja que l’abolició de la llibertat de panorama tindria una afectació en molts sectors de la societat. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha expressat la seva “preocupació” per aquesta esmena que aturaria la difusió d’imatges, vídeos o dibuixos d’una obra en l’espai públic. També s’ha expressat en aquest sentit el Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya o el Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà”, que s’ha adreçat als eurodiputats a través d’una carta on afirma: “ens perjudica enormement en tant que entitat sense ànim de lucre que, tanmateix, realitza activitats com l’edició de la revista Mascançà, on investigadors d’arreu presenten els resultats de la seva recerca vinculada a la comarca, sovint il·lustrats amb fotografies fetes per ells mateixos del patrimoni local, emparant-se en la llibertat de panorama per publicar-les”.

La setmana passada van fer públic el seu suport el Capítol Català de la Internet Society i el Sindicat de la Imatge UPIFC, que a través d’un comunicat afirma que “es tracta d’una més de les mesures europees restrictives i absurdes que tindria un impacte negatiu molt important en nombroses vessants de la fotografia, els mitjans de comunicació, els llibres de text, etc. i, més en general, en la cultura i el coneixement”. També dóna suport a la campanya per la llibertat de panorama IGOPnet.cc, l’àrea d’Internet, Política i commons/innovació social de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, “perquè afavorir l’accés al coneixement és central pel desenvolupament d’un nou model productiu. Una nova política també vol dir nova economia i cultura”.

Mapillary, una aplicació per compartir imatges geolocalitzades de la via pública, i OpenGov.cat, un web de dades obertes, també s’han sumat a la campanya per pressionar els eurodiputats perquè salvin la llibertat de panorama. A tots aquests s’han sumat comunitats digitals com Mozilla.cat, Raspberry.catCaliu.catLlefi@Net Xarxa Ciutadana, la Konfraria de la Palma de CervellóUbuntu.cat. “Pensem que l’art i la cultura que representen els monuments i l’art públics han de gaudir de la màxima difusió i s’ha de facilitar el seu coneixement per a tots sense traves econòmiques de cap tipus”, afirma la comunitat catalana d’Ubuntu.

Mentrestant, al Parlament Europeu…

Les seccions viquipedistes europees i les diverses entitats que donen suport respectivament a cada país estan treballant per salvar la llibertat de panorama d’Europa. En el cas dels territoris de parla catalana, s’han posicionat en contra de l’esmena que restringeix la llibertat de panorama CDC (ALDE) i del grup dels Verds/ALE, que inclou ERC, ICV i Compromís. Fins al moment, Amical Wikimedia no ha rebut resposta del PP, PSOE, C’s, UDC ni IU. Interpel·la el teu eurodiputat aquí.

One thought on “Fotògrafs, enginyers, investigadors, sector turístic i comunitats digitals s’uneixen per la llibertat de panorama

  1. Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – juny 2015 | WICCAC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *