Wikimania 2015 a la Ciutat de Mèxic

Entrada escrita per Arnau Duran, president d’Amical Wikimedia

Foto de grup de Wikimania 2015

Foto de grup de Wikimania 2015

Aquesta darrera setmana he tingut l’oportunitat de representar la nostra organització a la trobada mundial de viquipedistes, anomenada Wikimania, que s’ha celebrat a la Ciutat de Mèxic entre els dies 15 i 17 de juliol. La trobada és un bon lloc per poder estar assabentats de les darreres tendències, eines i preocupacions del moviment, i també de fer nous contactes de viquimedistes d’arreu del món.

La trobada comprengué més de 150 xerrades sobre tota diversitat de temes, des de conferències sobre les noves eines des d’un vessant més tècnic (Wikidata, eina de traducció de continguts, eines de referenciació, etc.) fins a xerrades sobre col·laboracions amb museus i universitats, passant per experiències personals (em va impactar especialment la xerrada d’un viquipedista amb autisme) i temes de comunitat. Seguir-les totes fou impossible, però vaig intentar assistir a xerrades de tots els tracks. Algunes van ser gravades en vídeo i seran carregades a Wikimedia Commons ben aviat. Personalment, vaig fer una xerrada sobre la nostra col·laboració amb la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya, la qual va tenir molt bona acceptació.

Les xerrades plenàries van ser tres: en primer lloc, Lila Tretikov, directora executiva de la Fundació Wikimedia, va incidir sobre la importància de la unitat del moviment (“united behind knowledge”) i ha explicat els avenços de l’últim any. El segon dia va parlar Luis von Ahn, creador de Duolingo i del reCaptcha en una xerrada anomenada “Bringing free education to the world” (si podeu, mireu-la). Finalment, Jimmy Wales va clausurar la conferència fent la tradicional xerrada “State of the Wiki“, parlant de com ha anat l’any. Sobretot, ha destacat que la Fundació ha rebut més de 200 sol·licituds de retirada de contingut (pel dret a l’oblit) i n’ha acceptat… zero. Bona feina del departament legal.

Cal felicitar els organitzadors, Wikimedia México, per la feina feia en la posta a punt de la conferència. Espero poder assistir a Wikimania 2016 que se celebrarà a Esino Lario (Itàlia) juntament amb molts altres viquipedistes catalanoparlants. Fins la propera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *