El “Projecte wikiArs a Tarragona” rep el premi Carles Miralles i Solà en la XXIII edició dels Premis Auriga

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya, ha concedit en la XXIII edició dels Premis Auriga, adreçats a tots els territoris de llengua catalana el premi Carles Miralles i Solà, adreçat als treballs, projectes o iniciatives docents, a la iniciativa WikiArs desenvolupada a Tarragona, des del curs 2013-2014, per l’Associació Amical Wikimedia, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

El projecte wikiArS és una iniciativa del moviment Wikimedia, que  té com a objectiu posar el coneixement humà a l’abast de tothom.  WikiArS és l’acrònim del “moviment Wikimedia” “Art” i “eScoles” i està en la intersecció de la iniciativa GLAMwiki –que involucra el  sector cultural (galeries, biblioteques, arxius, museus, entitats i  administracions)– i de les iniciatives de Wikieducació.  Pretén involucrar les escoles d’art i disseny en projectes  Wikimedia, proposant que els seus estudiants, a més de fer  activitats que els siguin útils per al seu aprenentatge, puguin  aportar imatges o continguts a Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure. Aquesta iniciativa va començar durant el curs 2011-12 amb  estudiants de la Llotja de Barcelona, que van fer les seves  pràctiques professionals a Amical Wikimedia. Des de llavors, altres escoles d’art i disseny s’han incorporat a la iniciativa.

La iniciativa wikiArs a Tarragona.

En el cas del projecte que s’ha portat a terme durant els cursos  2013-2014 i 2014-2015 a Tarragona, hi estan implicats l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT), l’Associació Amical Wikimedia i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), institucions totes elles que tenen una dimensió educativa i que  comparteixen el propòsit de fer arribar el coneixement a la societat.

L’objectiu d’aquest projecte és que els estudiants de l’EADT  realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives  de temes històrics d’època romana, que puguin ser utilitzades, amb  una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

En el projecte realitzat a Tarragona hi han participat, nou alumnes  de l’EADT, els seus professors –encarregats de les tutories de pràctiques–, membres de l’Amical Wikimedia–que fan de pont entre la comunitat viquipedistai el desenvolupament del projecte–i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que realitza l’assessorament científic i la proposta i definició dels encàrrecs.

Aquests encàrrecs han partit del treball i l’experiència del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en el camp de la iconografia didàctica del patrimoni arqueològic, un treball que té com a objectiu fer comprensibles i entenedors els conjunts arqueològics que el museu gestiona.

La metodologia de treball utilitzada ha partit de la definició dels projectes i elaboració dels encàrrecs; de la documentació i treball de camp sobre les restes i elements a interpretar –tutorat pel MNAT– i de l’elaboració de les diferents propostes, fins a arribar a les darreres formalitzacions, procés que es realitza dins d’un grup de treball format pels alumnes, que participen en el projecte, els professors de l’EADT, els tutors viquipedistes i l’equip del MNAT.

Durant el curs 2013 –2014 els treballs es van centrar en la realització de dibuixos interpretatius d’alguns sectors de l’edifici dels banys de la Vil·la romana dels Munts (Altafulla); la realització de dibuixos il·lustratius a partir del mosaic de la cúpula de la Vil·la romana de Centcelles, així com – donat que l’inici del projecte va coincidir amb la commemoració del Bimil·lenari de la mort d’August– de la recreació, a partir del fragment del dit del peu esquerre que es conserva al MNAT, de l’estàtua colossal de l’emperador August, que presidiria el temple de culte imperial de Tàrraco,

Des de l’inici la proposta es va plantejar amb l’objectiu de consolidar i donar continuïtat al projecte. L’avaluació dels treballs realitzats durant el primer any i la bona acollida per part de tots els participants va comportar la proposta de nous projectes per al curs 2014-2015, que s’han centrat en la continuació de la realització de dibuixos reconstructius  de l’edifici dels banys de la Vil·la Romana dels Munts (Altafulla) –l’atri i la piscina frigidaria/nympheum–, així com de la representació de dones de Tàrraco, a partir de la documentació epigràfica.

Totes les imatges han estat carregades al repositori d’arxius gràfics i audiovisuals a Wikimedia Commons.

Algunes d’aquestes imatges ja han estat utilitzades en la Viquipèdia en diverses llengües per il·lustrar diferents articles, i estan a disposició de qui en vulgui fer ús, sempre que es citi l’autoria i es respectin els termes de la llicència. Han estat utilitzades, també, per activitats educatives i de difusió del MNAT.

L’equip de treball d’aquest projecte ha estat:

Per part d’Amical Wikimedia: David Gómez i Lluís Madurell

Per l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona:

•Professors: Pep Àvila, Empar Escobar, Antoni Pallisé i Angel Sauret

• Alumnes: Álvaro Altarejos, Dylan Calaf, María Isabel Castaño, Guillem

Duran, Meritxell Guasch, Sílvia Iglesias, Mariona Roig, Yana Sidarchuk,

Cristina Toro i Raquel Vázquez.

I pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: Francesc Tarrats Bou (director); Montserrat Perramon, Josep Anton Remolà i Pilar Sada (conservadors).

El projecte ha comptat, també, amb la col·laboració del professor Joaquín Ruiz de Arbulo (URV) i de Mª Carmen Delia Gregorio, historiadora i investigadora de gènere.

El Premi Carles Miralles i Solà, ha estat concedit ex aequo al “Projecte wikiArs a Tarragona: posar el coneixement a l’abast de tothom” i a les “Trobades d’alumnes de llatí d’ESO” que realitza l’equip de Cultura Clàssica de l’ICE de la Universitat de Girona, coordinat per Lina Vilamitjana.

El premi Carles Miralles i Solà, anomenat en les vint-i-dues edicions anteriors dels premis Auriga “Didascàlia”, duu a partir d’ara el nom del hel·lenista, poeta i crític literari traspassat el gener d’enguany i que era membre del consell assessor d’Auriga.

A més, han estat concedits el Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, al Museu d’Arqueologia de Catalunya per l’exposició temporal “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual al món iber”, que s’exposa a la seu d’Ullastret del MAC i que es podrà veure fins el dia 30 d’agost i el Premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, concedit a Jordi Bossoms Costa, estudiant de segon de Batxillerat de l’Institut Abat Oliba de Ripoll, pel treball “Representació de l’Odissea en les arts plàstiques i literàries”, treball de recerca tutoritzat per la professora Rosa M. Tolós.

La directora de la revista Auriga, Montserrat Tudela, ha declarat que “els quatre guardonats d’enguany mostren la vitalitat de la presència del món antic ara i aquí. És innegable que la nostra identitat individual i col.lectiva duu l’empremta del món clàssic que ens va llegar la democràcia, la dignitat de la persona humana, la racionalitat, els cànons de bellesa i tots aquests treballs avui guardonats ho mostren. Però a més de formar part indestriable de la nostra identitat, el món clàssic és un pilar per a la indústria cultural, com ho mostra l’exposició d’Ullastret, que s’ha perllongat uns mesos, i un punt de trobada interdisciplinar, com han fet el MNAT i l’escola EADT i l’Amical Wikimedia”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *