Victòria del moviment viquipedista: Rússia aixeca el bloqueig

Rússia rectifica i retira la Viquipèdia de la “llista negra” d’Internet gràcies a la tasca de la comunitat viquipedista

Ahir vam saber que l’agència russa encarregada de la supervisió de les comunicacions, Roskomnadzor, va manar als proveïdors d’Internet bloquejar la Viquipèdia. La censura dels continguts de la Viquipèdia és contrària als valors que expressa: un món on tothom pugui accedir lliurement a la suma de tot el coneixement.

Amb més d’un milió d’articles i de mil milions de pàgines vistes al mes, la Viquipèdia en rus és una font rica i valuosa d’informació fiable i neutral. La Viquipèdia en rus la construeixen els parlants russos per als parlants russos, i compta amb importants recursos sobre la història, la cultura i la geografia russa. Per culpa del bloqueig, milions de persones haguessin perdut l’accés al coneixement lliure sobre el món que els envolta.

El primer cop que ens vam assabentar d’un possible bloqueig va ser la setmana passada, quan Roskomnadzor va emetre un avís sobre un article a la Viquipèdia en rus sobre charas, un tipus de cànnabis. L’avís indicava que l’article contenia informació sobre com preparar la substància i es dirigia a la comunitat viquipedista perquè retirés l’article.

La comunitat russa de la Viquipèdia va discutir activament la notificació i l’article, i va millorar significativament l’article, afegint més informació i cites de fonts fiables, de manera que s’ajustés a les normes de la Viquipèdia pel que fa a la neutralitat i fiabilitat. La comunitat també va afegir un bàner a la Viquipèdia en rus alertant als usuaris que el lloc web podria ser bloquejat.


Moltes parts de Rússia ja van viure ahir el bloqueig efectiu de la Viquipèdia, causant sorpresa i indignació dins del país i arreu del món. Aquest matí, però, Roskomnadzor ha fet arribar una comunicació oficial a Wikimedia Rússia informant que retirava la Viquipèdia del “Registre de dominis, pàgines webs i enllaços que contenen informació prohibida per a la distribució pública”. En un comunicat públic, l’organisme rus afirma ara que l’article sobre charas ha estat editat i que no viola la llei.

La Viquipèdia és el major recurs de coneixement lliure en el món. Està escrit i mantingut per una decidida comunitat d’editors voluntaris arreu del món. Les respectives comunitats s’encarreguen d’assegurar que els articles compleixen amb els principis d’exactitud, verificabilitat i neutralitat. Qualsevol comunitat pot optar per revisar, alterar o suprimir un article si no compleix amb les polítiques i directrius de la Viquipèdia.

La Fundació Wikimedia, així com organitzacions com Amical Wikimedia, no estableix la política editorial dels projectes Wikimedia. Respectem i donem suport a les decisions fetes per les comunitats d’editors de tot el món, incloses les de la comunitat russa de la Viquipèdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *