La Fundació Wikimedia vol conèixer la comunitat

Wikipedia_the_king_of_knowledgeEl departament de Participació de la Comunitat (Community Engagement) de la Fundació Wikimedia va posar en marxa durant l’estiu el que van anomenar la Campanya d’Aprenentatge (Learning Campaign). Pretenia recollir les impressions de la comunitat viquipedista amb l’objectiu de saber com hauria de ser una comunitat en línia amb bona salut. Els participants podien fer un dibuix o respondre un seguit de preguntes sobre, per exemple, què els fa sentir a gust en els projectes wiki.

L’argument per dur a terme aquesta campanya, que expliquen de forma molt concisa, és que “la forma en què ens relacionem amb el coneixement s’està transformant”, ja que en els anys vinents arribaran mil milions de nous usuaris d’Internet al món. És un plantejament que va posar sobre la taula el fundador de la Viquipèdia, Jimmy Wales, al Mobile World Congress d’enguany: les properes mil milions de connexions a Internet vindran més aviat del compte gràcies als mòbils, i cal saber com seduir-los perquè contribueixin en els projectes Wikimedia.

Aquesta campanya és paradigmàtica sobre l’actual situació de la Fundació Wikimedia, allunyada molt sovint dels principals problemes de la comunitat viquipedista. Una fundació que conegués les preocupacions dels seus usuaris no hauria de dedicar els seus esforços a fer cap campanya d'”aprenentatge” perquè coneixeria de primera mà què motiva o desespera als membres de la comunitat, i experimentaria ella mateixa aquestes vivències. Alhora, això expressa la poca utilitat d’aquesta campanya: en un món ideal, hauria de ser innecessària perquè la Fundació, així com els molts dels seus capítols estatals, haurien d’estar al mateix nivell de la comunitat.

En total, hi han participat poc més de 70 usuaris, una xifra ridícula tenint en compte que al món hi ha milions de persones que han editat la Viquipèdia. Gairebé la meitat d’aquests usuaris havien fet un dibuix en una nota adhesiva, com el que il·lustra aquest article, en una paradeta durant Wikimania 2015, el congrés mundial de la Viquipèdia celebrat a la Ciutat de Mèxic. Precisament, l’incentiu per participar-hi era un sorteig d’una beca per assistir a Wikimania de l’any que ve, intentant incrementar l’entusiasme pel premi però distraient de l’objectiu real de la campanya. “El món està canviant”, diu un lema de la campanya, però sembla que ens estem equivocant en la manera d’afrontar el canvi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *