Ciència, científics i Viquipèdia: un tema engrescador en un món complex

Article de Miquel Duran publicat originalment en el blog Edunomia
fundwelc

Aquests dies ha tingut lloc a Londres, al mateix lloc on fa tres o quatre anys vaig ser al Science Online, una trobada sobre wikipedia i ciència oberta (Wikipedia Science Conference). M’hagués agradat assistir-hi però no es pot ser a tot arreu. Afortunadament, l’Àlex Hinojo (@kippelboy) d’Amical Wikimedia, hi ha anat i n’ha fet un bon resum: Viquipèdia i ciència: un futur en obert.

En relació al que hi diu al seu resum, una petita reflexió Com a científic i viquipedista (m’agradaria ser més actiu). Entenc que parlem de l’activitat dels científics respecte dels articles científics (o contingut relacionat amb la ciència) de la Viquipèdia.

Per a mi, un principal problema o contradicció personal és la llengua. Em fa mandra el multilingüisme. A la universitat l’anglès és la llengua franca. L’estimació per la llengua pròpia (el català, en aquest cas) té un límit. El temps i l’energia és limitada, i si un concepte no existeix o cal millorar-lo, des del món de la ciència (del coneixement) sembla lògic començar per aquella llengua que més entén tothom: l’anglès. Traduir-ho (bé) al català comporta un esforç addicional.

A més, fer entrades de caire científic a la Viquipèdia costa. Per un cantó, per redactar amb precisió i sense equivocar-se (gens ni mica, per això som científics) és difícil. I per un altre, perquè la tasca és ingent. En el meu cas, en el domini d’intersecció de la química, la física i la matemàtica, hi ha molts termes que caldria entrar a la Viquipèdia.

Més enllà d’aquests dos primeres dificultats, la Viquipèdia, entesa com a font oberta d’informació reputada, és una extraordinària oportunitat. Ara mateix penso en els MOOC (cursos oberts massius en línia). Per què no es posen tots els materials a algun apartat de la Viquipèdia? Per què no s’estructura tot en un wiki? Hi ha intents, exemple els Wikipathways.

La ciència no és qüestió opinable ni de popularitat. Dos i dos són quatre, encara que en una votació pugui sortir que més de la meitat opina que són 3,5. El problema és que molts de conceptes científics són difícils d’entendre si no s’ha tingut una formació superior en el camp concret (penso per exemple en la mecànica quàntica).  No crec que la postura no fonamentada racionalment d’algú que no enten els postulats de la mecànica quàntica pugui participar de processos cooperatius en les entrades com postulats, superposició o funció d’ona.

Els científics partidaris de la ciència oberta ens trobem immersos en un món complex, com el de l’accés no obert a publicacions, el finançament per objectius, la competitivitat pels escassos recursos… No és pas fàcil conjugar ser científic en el món actual, amb el voluntarisme científic tot obrint la recerca. Sóc força partidari de les idees expressades per en Peter Murray-Rust, a qui vaig conèixer fa uns anys a Saragossa. I les d’en Brian Kelly, que va ser a Girona fent-nos un seminari, són encertades. En aquest tema, igual que en molts d’altres, els britànics ens porten avantatge.

Pel que fa al tema ciència i divulgació/comunicació, és un problema inherent a la policia científica dels governs, començant pels de l’àmbit de la llengua catalana. No és cert que no se’ns pagui per divulgar. El que passa és que hi ha un tema de prioritats. L’exigència als investigadors és molt alta. Divulgar i difondre el coneixement és obligatori, però també és cert que hi ha una limitació física: el dia només té 24 hores.

La docència i la seva connexió amb la Viquipèdia també comporta una situació complexa. Jo mateix faré aquest curs una assignatura en anglès (cinètica química). Lògicament, tot el material és en anglès. Però he constatat que hi ha un gran desnivell entre els textos docents de cinètica química i el que hi ha a la Viquipèdia (per exemple, els Viquillibres que recullen conceptes de cinètica química). És doncs el moment de contribuir-hi, per part meva (el professor), però també dels estudiants.

Aquests temes són cabdals. Per això des del nostre grup de recerca a Girona volem muntar un esdeveniment de Ciència Oberta i la Viquipèdia durant la propera Setmana de la Ciència.

Gràcies a @kippelboy per l’informe, i per mostrar-nos les grans oportunitats que hi ha.

Foto: CC-BY-SA https://wikimedia.org.uk/wiki/File:The_Wellcome_Building.jpg

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *