La Viquipèdia a l’administració: més enllà de les xarxes socials

Piràmide_d'aliments_de_l'Empordà_Solució_DINA3.pdfPer segon any consecutiu des del Consell Comarcal del Baix Empordà estem explorant les potencialitats de la viquipèdia per tal de difondre i preservar el nostre patrimoni gastronòmic amb l’objectiu de potenciar l’ocupació dels sectors gastronòmic i agroalimentari. Per tal de realitzar aquest projecte rebem l’assessorament tècnic de l’associació Amical Wikimedia, organització independent sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans i el coneixement lliure a dins i fora de la xarxa. I la col·laboració de voluntaris viquipedistes.

Un de les vies principals per potenciar la gastronomia de l’Empordà és millorar la seva presència a internet. Creiem que és important la utilització dels canals de comunicació de les institucions púbiques (webs, blogs, butlletins i xarxes socials) i alhora millorar la presència a la Viquipèdia. Actualment aquest portal és la principal font de consulta de la ciutadania, per exemple la versió en català té una mitjana de 4 milions de visites mensuals. La seva importància augmenta si tenim present que el principal cercador d’internet (Google) en la majoria d’ocasions situa les entrades enciclopèdiques i les fotografies de la Viquipèdia a les primeres posicions.

La base de qualsevol article enciclopèdic de la Viquipèdia són les referencies a fonts fiables que puguin ajudar el lector a verificar la veracitat de l’article i a trobar més informació. Aquestes característiques ens permeten a les administracions liderar la consolidació i ampliació del coneixement de les peculiaritats cultura locals. Sobretot si tenim en compte que els continguts i coneixements que generem les administracions som considerats fonts fiables per a la comunitat de la viquipèdia. A l’hora es segueix la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre la reutilització de la informació del sector públic, que transposa la Directiva 2003/98/CE del Parlament Europeu.

Exemples d’accions i el seu impacte

Pollastre_gambes_i_picada_d'ametlles_(2)Els escassos 23 articles enciclopèdics que parlen exclusivament sobre la gastronomia de l’Empordà reben 1300 visites mensuals. Amb la millora dels articles o la seva creació s’ha aconseguit un impacte molt més alt que moltes accions a les xarxes socials. El segon exemple és l’edició del fulletó turístic sobre la gastronomia de l’Empordà sota llicència Creative Commons que permet la utilització dels textos sempre i quan es citi el Consell Comarcal.

En l’entorn de la Viquipèdia ha servit per 3 coses:

 • Ser base teòrica per l’article de la gastronomia de l’Empordà (així fomenten la qualitat i veracitat de l’entrada enciclopèdica)
 • Ser una de les imatges de 4 articles permetent que es pugui consultar i utilitzar fàcilment. Per exemple l’article en castellà sobre l’Empordà es visitat una mitjana 900 vegades al mes.
 • Ser una referència bibliogràfica que permet als lectors que volen ampliar la informació visitar la nostra web i/o publicacions.

Accions realitzades

A més de la Viquipèdia, s’han implicat diversos projectes germans, com Wikimedia Commons o Viquillibres:

 1. Ampliació de continguts enciclopèdics a la viquipèdia: per exemple s’han creat i/o modificat 17 articles, com ara la varietat d’escarola de cabell d’àngel típica de l’Empordà.
 2. Donació de fotografies de qualitat a Wikimedia Commons, com ara l’oli de l’Empordà (ja utilitzada també a la versió anglesa). Per veure totes les fotografies i tríptics, cal anar a la categoria del consell comarcal.
 3. Cessió i/o creació de receptes amb productes de l’Empordà al viquillibre de receptes.

A més, la Viquipèdia permet controlar l’impacte de les accions mitjançant eines estadístiques facilitant el seguiment i avaluació posterior de les accions.

Com hem treballat

La pauta de treball que hem seguit per dinamitzar les accions és la següent :

 1. Adaptar les creacions del Consell Comarcal del Baix Empordà a la llicència creative commons per exemple La piràmide d’aliments de l’Empordà amb els texts i fotografies com el Fulletó de Gastronomia del Baix Empordà.
 2. Promocionar la creació de contingut, per exemple totes les receptes i fotografies del concurs de la cuina.
 3. Promocionar voluntaris  per tal que ampliïn contingut. Com ara viquimaratons. Vam organitzar una viquimarató del vi però no es va realitzar per la falta de quòrum.

2 thoughts on “La Viquipèdia a l’administració: més enllà de les xarxes socials

 1. Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – octubre 2015 | WICCAC

 2. Pingback: Girona serà la capital “wiki” aquest cap de setmana | Amical Wikimedia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *