Democràcia en dues direccions

Article de Laia Benito Pericas i David Parreño Mont a la revista Valors del mes de setembre de 2015 (núm. 129)

Fa cinc anys, Eugeni d’Ors no tenia cap fotografia a la seva biografia de la Viquipèdia. El filòsof va morir als anys 50 i és complicat trobar imatges seves lliures de drets d’autor. Molt sovint, però, aquestes imatges estan guardades en calaixos plens de pols. És el cas que vam viure quan desenvolupàvem un projecte de col·laboració amb el MNAC. El seu gabinet de dibuixos i gravats conserva una col·lecció de Ramon Casas de prohoms catalans de principis del segle XX, on es troba un retrat d’Eugeni d’Ors. Des dels anys 90, dibuixos com el d’Ors no havien vist mai més la llum. Ara, però, reben milers de visites i són utilitzades per desenes de publicacions després que el museu els hagi alliberat a la Viquipèdia. S’iniciava així un procés de democratització del coneixement en el si de l’enciclopèdia que el proper any celebrarà quinze anys.

L’objectiu final de qualsevol acció de la Viquipèdia es basa en l’extensió del coneixement lliure en català. El model, però, va més enllà, ja que la democratització és bidireccional. No es tracta solament de fer difusió en obert d’allò publicat per altres, sinó permetre la construcció col·lectiva del coneixement. La democràcia implica participació activa i considerar que tothom és igual a l’hora de prendre decisions que afecten a la comunitat. Aquests principis, que són la base de l’actual sistema polític on tots els adults poden votar lliurement, sense que comptin més uns vots que uns altres, es traslladen amb la Viquipèdia a l’àmbit del coneixement. Si els governs, almenys en un pla ideal, són el resultat de la suma de les veus de la gent, els articles de l’enciclopèdia són el resultat de la col·laboració de qualsevol persona que vulgui escriure al projecte.

Tothom pot llegir de manera gratuïta la informació que conté la Viquipèdia, un projecte que vol posar a l’abast de tothom, sense barreres econòmiques o socials, tota la suma del coneixement humà. Aquest accés universal és el primer pas per a la democratització del coneixement: poder tenir les dades bàsiques sobre qualsevol tema és el principi per poder després aprofundir en la seva recerca o estudi. No creiem per tant en models tancats, on el copyright o el lucre de l’equip editor s’usi com a barrera per a impedir que determinades persones puguin llegir el que apareix a les obres de referència. Els drets d’autor i l’afany de benefici d’una empresa cultural són ambdós legítims i cal respectar-los, però no poden ser mai un obstacle per a aquest accés democràtic.

Avui dia no s’entén el coneixement com quelcom immutable i reservat a les elits, com passava fa segles, quan un grup d’intel·lectuals transmetia i copiava reverencialment les obres dels antics, que confegien un bagatge clàssic comú als pocs homes instruïts de cada època. Ara no solament el coneixement canvia i s’amplia a cada instant amb les noves descobertes científiques, sinó que s’admeten interpretacions noves sobre els problemes de sempre i a més a més s’exigeix justament que s’incorporin aquestes veus al debat global del saber. Volem que el coneixement estigui a l’abast de tothom, com a garantia i fonament d’una societat democràtica.

Justament aquesta democratització del coneixement és l’objectiu fonamental de la Viquipèdia, l’enciclopèdia en línia que s’erigeix com a mirall dels nous temps, un lloc en que recull tant les darreres novetats com els fonaments de cada disciplina, que inclou les diferents versions de cada tema perquè els lectors puguin formar-se la seva opinió, que aporta les referències que sustenten les afirmacions més importants per recolzar-se en les obres dels més savis de tots els temps però dialogar amb el món actual.

Per això la Viquipèdia es defineix com “l’enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar”, ja que pensem que la democratització ha d’estar present en els dos sentits: que qualsevol persona pugui accedir al coneixement disponible i, si vol, també contribuir a crear-lo. L’ideal doblement democràtic, o bidireccional, pot semblar utòpic, tanmateix el projecte demostra dia a dia que és possible crear contingut de qualitat de manera oberta i col·lectiva. En aquesta línia, la comunitat viquipedista continua treballant en la creença que aquests principis són vàlids no només per treballar als projectes en línia sinó que són útils per al món real, on la confiança en els altres, la llibertat i els valors compartits poden ajudar a difondre millor el saber generat entre tots i fer de la cultura quelcom més accessible.

One thought on “Democràcia en dues direccions

  1. Pingback: Baròmetre de l’ús del català a Internet – octubre 2015 | WICCAC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *