Roc Humet: “El desequilibri a la Viquipèdia entre música clàssica i la moderna augmenta a passos de gegant”

En Roc a la Viquitrobada 2014

En Roc a la Viquitrobada 2014

En Roc Humet és una exemple de viquipedista, entre tants, que exemplifica a meritocràcia de la Viquipèdia. Els rols de cada persona es determinen en funció de la feina feta i l’opinió aliena no es basa en qui és cadascú sinó en el que aporta. Així, no importen tant les etiquetes o prejudicis que poden afectar a una relació cara a cara, ja que sovint el primer contacte és a través d’un malnom o nom d’usuari que queda associat a unes contribucions. En Roc va començar a editar la Viquipèdia quan encara era més jove del que és ara. Li agrada llegir, però per sobre de tot, la seva passió és la música clàssica: toca l’orgue i el piano.

Com i per què vas començar a editar la Viquipèdia?

Fa uns dos anys un amic que ja era viquipedista em va animar a crear-me un compte. Al principi no en vaig fer cas, però després d’anar-me informant sobre el projecte vaig pensar que podia ser una experiència interessant. Així doncs, vaig crear el compte “Unapersona” i vaig fer la meva primera edició a l’article Piotr Ilitx Txaikovski, on vaig afegir una mica de contingut traduït de la Viquipèdia en castellà. Però va ser gràcies a l’ajuda del mentor a qui vaig demanar ajuda que vaig llançar-m’hi definitivament.

Què et va moure a fer aquest pas per contribuir-hi?

El temps és or i no és fàcil compartir-lo, però el fet de saber que algú traurà profit del temps que gasto editant la Viquipèdia compensa en escreix. L’objectiu de la Viquipèdia, recollir tot el coneixement humà i posar-lo a l’abast de totes les persones, és també molt motivador.

Sobre quina temàtica escrius?

Bàsicament sobre música, especialment música clàssica, perquè és una de les meves activitats preferides. Però últimament he vist que editar sobre coses que no conec és tant o més interessant que editar sobre coses que ja conec. I per això he fet algun article relacionat amb temes dels quals sóc un total ignorant. D’aquesta manera faig un servei als que vulguin informació sobre aquest tema, però també a mi mateix perquè aprenc coses noves.

Com creus que estan els articles de la Viquipèdia sobre música?

El desequilibri entre música clàssica i música moderna augmenta a passos de gegant. Només cal fer una ullada ràpida a la llista d’articles de qualitat sobre música per veure que la immensa majoria són de música moderna. Per altra banda, molts articles sobre compositors famosos com Ludwig van Beethoven o Johann Sebastian Bach tenen poques o cap referència. Aquest fet pot produir una falta de confiança dels lectors cap a la Viquipèdia.

Has fet alguns articles de qualitat. Com ha sigut el procés per arribar a tenir articles de qualitat?

El meu primer article de qualitat va ser el de la vuitena simfonia de Mahler. Com la majoria d’articles que faig és una traducció d’una altra versió de la Viquipèdia. Tot i així, vaig trigar uns cinc mesos a tenir-lo acabat i gràcies a la contribució d’altres usuaris. Un cop vaig considerar que no podia millorar-lo més, vaig presentar-lo a la pàgina d’avaluacions. Aquí es va veure un altre cop la manca general d’interès cap a la música clàssica. Mentre la majoria d’articles rebien comentaris d’altres usuaris, el meu no va rebre cap tipus d’avaluació fins que ho vaig demanar expressament a un parell d’usuaris. Un cop va haver passat l’avaluació (i després de fer els canvis que em van dir) vaig presentar-lo a la pàgina de votacions i li van donar la distinció de qualitat. Els altres dos articles de qualitat que tinc, Simfonia coral i Clau (notació musical) van seguir un procés semblant, amb la diferència que Clau (notació musical) no va ser una creació meva sinó només una ampliació.

Com valores que joves com tu s’impliquin a la Viquipèdia?

Si els joves no es posen a editar la Viquipèdia, arribarà un moment en que no quedaran editors. A més, els joves acostumen a ser els que tenen idees per innovar o donar una empenta a un projecte inactiu. Per tant crec que és fonamental animar i ensenyar al jovent a editar.

La comunitat viquipedista està oberta a acollir qualsevol usuari sense importar la seva edat?

Sí, clarament. Em considero un usuari molt jove a la Viquipèdia (i més quan vaig començar a editar) però en cap moment se m’ha subestimat ni discriminat per la meva edat. La meva veu té el mateix valor que la dels usuaris més veterans, i això dóna molta confiança en el projecte.

També participes en els projectes germans de la Viquipèdia, estan infravalorats?

Sens dubte, però en diferents nivells. El projecte més infravalorat és Viquinotícies i potser és també el més difícil de desenvolupar sense una comunitat gran. Viquitexts és un projecte molt interessant i el que es promociona més per part d’Amical Wikimedia i, en conseqüència, és el projecte germà més actiu. Entre aquests dos projectes queden el Viccionari, Viquidites i Viquillibres. D’aquests projectes només estic actiu a Viquidites i Viquillibres. Viquidites, quan vaig començar a editar, era un projecte que feia molt poc que s’havia reactivat. Ara, en canvi, mentre estem celebrant el Viquirepte de l’onzè aniversari, l’activitat ha augmentat molt. Pel que fa a Viquillibres, quan vaig començar a editar era gairebé l’únic usuari. Ara torna a ser un projecte tan actiu com al principi.

Com animaries a algú a editar Viquidites o Viquillibres?

Per començar, dient-los que el que fan farà un servei a altres persones. El projecte on això es veu més clar és Viquillibres, el recull de manuals i llibres de text. Però també es vàlid per Viquidites, el recull de citacions i dites populars i la resta de projectes germans. La gent pot pensar que els projectes germans no valen tant la pena com la Viquipèdia, perquè la gent no els visita o no els coneix tant. I en part tenen raó, però la Viquipèdia mateixa també tenia pocs lectors quan va començar ara fa quinze anys, i des de llavors ha arribat a ser la quinzena web més visitada.

L’any que ve la Viquipèdia fa 15 anys, quin creus que serà el seu futur?

Això ningú ho sap, però sóc optimista. La comunitat creix, i el nombre d’articles també. Però com he dit abans, es necessita més gent jove que després de fer un curs d’edició no marxi sinó que continuï editant. També espero que augmenti la credibilitat que té entre els adults, que actualment és bastant baixa.

Quins creus que són els actuals reptes dels projectes germans de la Viquipèdia?

Aconseguir més usuaris permanents. Durant els dies en els quals s’organitzen concursos, el projecte s’omple de nous usuaris. Però un cop s’acaba el concurs o viquirepte, la majoria dels usuaris desapareixen. Necessitem augmentar la retenció dels usuaris nous, que és molt més difícil que atreure’n.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *